Jdi na obsah Jdi na menu

V přírodě

Příspěvky

Kvete hořec brvitý

23. 9. 2012

Září, pro většinu rostlin měsíc dokvétání, v případě mizející luční rostliny hořce brvitého (Gentianopsis ciliata) naopak hlavní období květu. Kolem Svobody nad Úpou můžete najít na příhodných lokalitách i desítky rostlin pohromadě. Pokud budete chtít nízkou, modře kvetoucí vzácnost potkat, hledejte slunné svažité louky s vápnitým podkladem.

 

Hořec brvitý

 
Celý příspěvek

Ráno na Havranickém vřesovišti

4. 7. 2012

Vřesoviště poblíž Znojma hostící spoustu výjmečných rostlinných a živočišných druhů je kupodivu územím jehož podobu i druhovou pestrost zásadně ovlivnil člověk - na místě s mělkou půdou a občasnými žulovými výchozy nepřinášelo klasické zemědělské hospodaření kýžený efekt a místní obyvatelstvo provozovalo alespoň pastvu.

 

Havranické vřesoviště

 

 

 
Celý příspěvek

Sklenářovice - údolím zániku

10. 6. 2012

Cestou Sklenařovickým údolím na Rýchory narážíte na více či méně zřetelné stopy zániku stejnojmenné německé obce (Glasendorf). Zdejší příroda umí příjemně překvapit ...

 

Ze Sklenařovického údolí v Krkonoších

 
Celý příspěvek

Miss louka 2011 dostala tabulku

8. 6. 2012

S pracovníky KRNAP jsem na naší rozkvetlé louce umístil tabulku připomínající vítězství v soutěži Miss louka. Výtvarně vkusná tabulka z javorového dřeva byla ozdobena technikou laserového gravírování v dřevozpracující dílně Správy KRNAP ve Svobodě n. Ú.

 

Miss louka 2011

 

 

 


 

 
Celý příspěvek

Hradčany, botanika a fašismus

23. 5. 2012

Co má společného výlet do středočeské obce Hradčany, botanika a fašismus? Je to podivné spojení, ale ne nesmyslné.

 

Třemdava bílá

 
Celý příspěvek

Za polabskými poklady

20. 5. 2012

Květen je nejpříhodnějším měsícem k výpravám za českými orchidejemi. Snad nejatraktivnějším zjevem mezi nimi je střevíčník pantoflíček. Na stránkách většiny atlasů nechybí, ale narazit na něj in natura znamená být trpělivý, mít poměrně velké štěstí nebo, jako v mém případě, dobrý tip.

 

Střevíčník pantoflíček

 
Celý příspěvek

Pod klenbou krkonošských bučin

7. 5. 2012

Do bučin v okolí Janských Lázní jaro v posledních dnech bez nadsázky vtrhlo. Strávit poslední dubnové ráno v nerušeném klidu pod neskutečně zeleným baldachýnem mladých listů byl povznášející estetický zážitek.

 

Buk lesní

 
Celý příspěvek

Jaro na Zlatém potoce

9. 4. 2012

Obrázky prvních květů z údolí Zlatého potoka mezi zaniklou osadou Bystřice (50°37'5.712"N, 15°51'38.074"E) a Horním Starým Městem by mohly vyvolat dojem prosluněné velikonoční procházky. Opak je pravdou, průvodcem našich kroků bylo zachmuřené a chladné počasí.

 

Vrba jíva

 
Celý příspěvek
| Rubrika: V přírodě | Fotografie: Jaro na Zlatém potoce 2012 04

Sněženky, sněženky, sněženky ...

20. 3. 2012

 

Ve čtvrtek 15. března jsem vyrazil fotit do kraje poblíž soutoku dvou největších českých řek, do kraje, kde i přes několik tisíc let intenzivního zemědělského využití krajiny můžete vstoupit na březích Labe do zbytků lužních lesů se záplavou kvetoucích sněženek.

 

Sněženka podsněžník

 
Celý příspěvek

Mrazivý den se srnčí zvěří

3. 2. 2012

Dnes po ránu stačilo otevřít okno a mačkat spoušť. Fotky nejsou ostré jako břitva, ze sedmého patra je to k zemi přece jen pěkný kus. I tak ukazují to, co pouhým okem zpravidla nespatříme - rozdíly pohlaví, teritoriální chování samce při značkování  větviček otíráním sekretu pachové žlázy na hlavě, pučnice na čelní kosti mladého srnečka nebo drobné zranění na hřbetě nejstarší srny.

 

Srnčí zvěř

 
Celý příspěvek