Jdi na obsah Jdi na menu

Aktuality

Příspěvky

Obor Lesnictví mezi jedinečnými

26. 9. 2013

Dohoda AKČR a MŠMTMinisterstvo školství, mládeže a tělovýchovy v dohodě s Asociací krajů ČR a v souladu s Dlouhodobým záměrem vzdělávání a rozvoje vzdělávací soustavy ČR 2011-2015 vydalo v minulých dnech seznam oborů vzdělání, k jejichž zápisu do oborového seznamu v jiné škole je nutná dohoda v rámci Asociace krajů ČR a MŠMT.

Mezi 39 jedinečných maturitních oborů z uvedeného seznamu se dostal i náš trutnovský obor 41-46-M/01 Lesnictví.

 

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Aktuality | Fotografie: ČLA Trutnov

DOTEK - slavnostní otevření

22. 9. 2013

DOTEK Horní MaršovV sousedství mohutné lípy a nejstaršího kostela východních Krkonoš, hornomaršovského svatostánku Nanebevzetí Panny Marie, připomínaného již roku 1568, stojí budova fary. Péčí lidí kolem Střediska ekologické výchovy SEVER se nákladnou a citlivou rekonstrukcí proměnila v Dům Obnovy Tradic, Ekologie a Kultury – DOTEK. Fotografie ze slavnostního otevření objektu.

 
Celý příspěvek

Postřehy z 8. zastupitelstva KHK

9. 9. 2013

Královéhradecký krajJen začala letošní (naštěstí krátká) předvolební kampaň, již krajská opozice předvedla, že sotva rok stará slova jejích představitelů o konstruktivní opoziční práci byla při nejlepším zbožným přáním. To co se dnes v pozdním odpoledni dělo v sále zastupitelstva v Hradci Králové bohužel jindy bdělí pracovníci médií nezaznamenali - proto se k občanům kraje dostanou tyto informace přinejlepším zprostředkovaně. Zde je můj pohled ...

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Aktuality

Sobotní diplomatická návštěva

7. 9. 2013

Z návštěvy velvyslance Arménské republikySlavnostní fanfáry přivítaly v sobotu odpoledne na půdě naší školy výjimečnou návštěvu. Seznámení s Českou lesnickou akademií zahrnul do svého celodenního programu v Královéhradeckém kraji velvyslanec Arménské republiky v ČR, Jeho Excelence Tigran S. Seiranian.

Článek v Krkonošském deníku.
Článek v Trutnovinkách.
Článek v krajanském arménském magazínu Dny (Orer).

 
Celý příspěvek

Místo bačkor běžecké boty

31. 8. 2013

13. Mistrovství světa veteránů v běhu do vrchuTento víkend se do Janských Lázní sjeli milovníci sportovní disciplíny, jejíž vítězové se nestávají mediálními idoly. O to větší obdiv si jejich výkony zaslouží. Zvláště pokud vezmeme v úvahu cestu nejen z evropských zemí, ale i USA, Kolumbie nebo Nového Zélandu a to, že věk některých závodníků začíná šestkou či sedmičkou. Společně s domácím mistrovstvím se na trati 8600 m s převýšením 650m běželo 13. Mistrovství světa veteránů v běhu do vrchu. Před pořadateli i závodníky klobouk dolů!

 
Celý příspěvek

Cesta Pobaltím X - Karaimové, mizející etnikum

24. 8. 2013

Vodní hrad Trakai a KaraimovéVodní hrad Trakai na jezeře Skaistis je fotogenickou dominantou stejnojmenného městečka ležícího ve zvlněné, zalesněné krajině s mnoha jezery na jihovýchodě Litvy. Založený litevským velkoknížetem Gediminasem roku 1321 sloužil jako rezidence vládců poslední pohanské země Evropy.

 
Celý příspěvek

Cesta Pobaltím IX - Backsteingotik po lotyšsku

23. 8. 2013

Hrad Turaida a okolíHrad Turaida (region Vidzeme) založený v roce 1214 rižským arcibiskupem Albertem na místě původní dřevěné pevnosti, je jedním z návštěvnicky nejvděčnějších míst v lotyšském národním parku Gauija.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Aktuality | Fotografie: Lotyšsko - hrad Turaida 2013 08

Cesta Pobaltím VIII - Riga

22. 8. 2013

Fotografie z RigyRiga - největší z pobaltských měst leží asi 10 km před ústím řeky Daugavy (Západní Dviny) do Baltského moře. Centrum původně hanzovního města sice není architektonicky tak kompaktní jako v Tallinnu, zato zde najdeme secesní čtvrť, kterou se Lotyši snaží velmi propagovat, o čemž svědčí pečlivě restaurované fasády domů v ulici Alberta iela a Elizabetes iela postavené architektem Michailem Osipovičem Eizensteinem, ale třeba také putovní výstava o rižské secesi (do konce června byla k vidění i v Muzeu východních Čech v Hradci Králové) . Riga bude v příštím roce jedním ze dvou evropských hlavních měst kultury.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Aktuality | Fotografie: Lotyšsko - Riga 2013 08

Cesta Pobaltím VII - Petrodvorec

21. 8. 2013

Fotografie z PetrodvorceNa břehu Baltského moře asi 30 km na západ od Petrohradu leží Petrodvorec. Zhmotněný sen cara Petra I., který si po bitvě u Poltavy (1709 - znamenala skutečný vstup Ruska mezi evropské velmoci) "udělal radost" a nechal vytvořit areál na jehož budování se vlastními nápady aktivně podílel a kde rád pobýval.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Aktuality | Fotografie: Rusko - Petrodvorec 2013 08

Cesta Pobaltím VI - Carskoje Selo

19. 8. 2013

Fotografie z Carského SelaPoblíž Petrohradu se nachází několik věhlasných carských sídel. Jedno z nich, Carskoje Selo, asi 25 km na jih ve městě Puškin. Rozsáhlý areál o rozloze přes 500 ha nechala zbudovat jedna z nejoblíbenějších ruských panovnic Alžběta I. Petrovna (1709-1761). Nejvýraznější součástí komplexu je Kateřinský palác s Jantarovou komnatou.

 

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Aktuality | Fotografie: Rusko - Carskoje Selo 2013 08

Cesta Pobaltím V - Ermitáž - Leonardo a moře Číňanů

18. 8. 2013

Fotografie z ErmitážePobývat v Petrohradu a nezajít do Ermitáže nepřipadá v úvahu. Na druhou stranu je jediná návštěva ke shlédnutí byť jen části z 3 000 000 exponátů rozesetých v šesti budovách směšně málo.

 
Celý příspěvek

Cesta Pobaltím IV - Petrohrad

17. 8. 2013

Fotografie z PetrohraduPetrohrad - pro každého milovníka architektury, umění a historie jedno ze zaslíbených míst na naší planetě. Za pár dní se nedá město a jeho okolí nijak podrobně prozkoumat. I tak to byla exkurze docela náročná - zakladatel Petr I. i jeho pokračovatelé si s nedostatkem prostoru, financí a pracovních sil nemuseli lámat hlavu a na vzdálenostech je to znát.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Aktuality | Fotografie: Rusko - Petrohrad 2013 08

Cesta Pobaltím III - DM Baar / Tallinn

16. 8. 2013

Fotky - DM Baar - Tallinn - EstonskoPři procházce večerním Tallinem jsme navštívili místo zvláště milé příznivcům britské hudební skupiny Depeche Mode. Přímo v centru estonské metropole, v křivolaké uličce Voorimehe projdete brankou, sestoupíte po několika schodech a vstoupíte do barových prostor, které server Lonely Planet zařadil mezi nejpozoruhodnější na světě ... a takhle to tam vypadá.

 
Celý příspěvek

Cesta Pobaltím II - V Tallinnu mají "sKarty" rádi

15. 8. 2013

Fotografie z TallinnuTallinn je prezentován mimo jiné jako jedno z nejnavštěvovanějších měst Evropy. Pokud jde soudit podle davů v ulicích starého města, bude to pravdivé tvrzení. Ve městě jsme pobyli jen kratičce, chtělo by to repete. Přesto několik postřehů a fotek ...

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Aktuality | Fotografie: Estonsko - Tallinn 2013 08

Cesta Pobaltím I - Vilnius

14. 8. 2013

Fotografie z VilniusuNa svátek Nanebevzetí Panny Marie jsme navštívili litevské hlavní město Vilnius - označované jako město kostelů (právem, má jich být přes 40). Je to město mnoha tváří - přidávám pár nesoustavných postřehů a fotografií ...

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Aktuality | Fotografie: Litva - Vilnius 2013 08

Fotovzpomínky z jižních Čech

9. 8. 2013

Z jižních Čech ...Po několika letech jsme opět strávili část prázdnin v Třeboni a okolí. Symbióza historie, kultury, přírodních krás, lázeňství a v neposlední řadě i kvalitní gastronomie dělá z městečka na břehu rybníka Svět takřka ideální místo pro načerpání nových sil a vhodné východisko pro poznávání jižních Čech (letos, skoro bez komárů, to platilo dvojnásob).

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Aktuality | Fotografie: ČR - Třeboň a okolí 2013 08

Jak pomáhají v Třeboni

8. 8. 2013

 

Záchranná stanice pro handicapované živočichy v Třeboni

Letní poznávání jižních Čech jsme během dvojnásob horké středy tohoto týdne obohatili na popud manželky o návštěvu záchranné stanice pro handicapované živočichy v Třeboni.

 
Celý příspěvek

Na návštěvě u kameníků a sochařů

25. 7. 2013

Fotky z návštěvy kamenické a sochařské školy v HořicíchDnes jsem navštívil jednu ze škol, která nesporně patří mezi "rodinné stříbro" Královéhradeckého kraje - Střední průmyslovou školu kamenickou a sochařskou v Hořicích. Možnosti technologie pořízené v rámci projektu Robotizované pracoviště 3D jsou bez nadsázky unikátní.

 
Celý příspěvek

Splynutí 30 000 duší v Edenu

23. 7. 2013

Fotky z koncertu Depeche Mode v PrazeDnes po osmé zahrála v Praze má dlouhodobě nejoblíbenější kapela Depeche Mode (první vystoupení z 11. března 1988 je již dnes legendou). Po čtvrté jsem byl při tom a jako mnoho návštěvníků jsem přivedl do ochozů slávistického stadionu posluchače další generace - dceru Magdu. Splynutí 30 000 duší stálo za to ...

 
Celý příspěvek

Do Českého ráje ...

17. 7. 2013

Foto z Českého rájeAť už označení Český ráj poprvé použili hosté navštěvující v předminulém století lázně Sedmihorky (pozn. dnes chátrající areál s připomínkami lepších časů) nebo téměř zapomenutý novinář a spisovatel Václav Durych ve svém vlastivědném spise z roku 1886, zvolené slovní spojení dokládá, že bezpečně vycítili sílu jeho genia loci. A i když jeden z důvodů navštěvovat náš oblíbený kraj na středním toku Jizery, festival Benátská noc na Malé Skále, definitivně pominul, zůstává jich pořád víc než dost.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Aktuality | Fotografie: Jičín - Český ráj 2013 07

Evropsky jedinečná stavba ze dřeva

5. 7. 2013

Z Bohdanče na KutnohorskuZ malé vesničky Bohdaneč na Kutnohorsku se stalo místo, které stojí za to navštívit. Důvodem není jen evropsky unikátní stavba - rozhledna Bohdanka. V krásném prostředí narazíte na překvapivě pestrou nabídku pro sport, rekreaci i poznání.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Aktuality | Fotografie: Bohdaneč - rozhledna 2013 07

Za historií na Kolínsku

4. 7. 2013

Fotogalerie - za historií na KolínskuPřed letošními červencovými svátky, upomínajícími na významné postavy a okamžiky naší bohaté historie jsem se vydal na několik dnes spíše opomíjených lokalit na Kolínsku. Kouřim, Klášterní Skalice, Vrbčany i Lipanská mohyla, to jsou místa, kde jde nad zvraty naší minulosti (i poněkud obskurní současností) v klidu přemýšlet. Davy návštěvníků vás rušit nebudou.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Aktuality | Fotografie: Kolínsko - památky 2013 07

Po stopách husitů do Kutné Hory

2. 7. 2013

kostel sv. Ondřeje v ChlístovicíchZačátkem prázdnin jsme s dětmi vyrazili krajinou, která inspirovala husitské vojevůdce i umělce. Kolem toku Vrchlice pěkně po svých z Chlístovic do Kutné Hory. První část výletu kopírovala trasu naučné stezky nazvané Cestou husitských hejtmanů která byla otevřena 20.dubna 2013 - od kostela sv. Ondřeje ke zřícenině Sionu, pak přes jednu z nejmladších obcí Kutnohorska Maxovnu do Malešova. Druhá část pak vedla dál "po mlýnech" do Kutné Hory. 

 
Celý příspěvek

Kraj o silnici Svoboda n. Ú. - Janské Lázně

25. 6. 2013

silnice.pngDne 3. 6. 2013 Rada Královéhradeckého kraje projednala a schválila zadání veřejné zakázky na stavební práce na silnici III/2961 Svoboda nad Úpou - Janské Lázně – rekonstrukce komunikace - úsek č. 4 (tj. od napojení na II/297 k sjezdu k Omnii). Předpokládaná nejvýše přípustná cena veřejné zakázky je 4 678 537,30 Kč (bez DPH a bez rezervy).

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Aktuality

Zase tři roky za námi ...

22. 6. 2013

Předání výučních listů ve Svobodě nad Úpou červen 2013Zase tři roky za námi, takže navzdory horkému počasí jsme v pátek 21. 6. podstoupili nepohodlí upjatých uniforem a obleků, abychom absolventům učebního oboru Lesní mechanizátor slavnostně předali výuční listy a další dokumenty spojené s úspěšným ukončením závěrečných zkoušek. Jsme velmi rádi, že v době, kdy učební obory bojují o každého jednotlivce, se v tomto případě při výuce nesetkáváme jen se žáky ze všech koutů ČR, ale v posledních letech i se zájemci ze Slovenska a Polska.

 
Celý příspěvek

Postřehy z 6. zastupitelstva KHK

18. 6. 2013

Postřehy z 6. zasedání zastupitelstva KHKVčerejší 6. zasedání zastupitelstva KHK mělo na programu celkem 109 jednacích bodů. Obsah některých z nich (např. fúze krajských nemocnic, rekonstrukce náchodské nemocnice) bude z různých stran převracen v novinách či na internetu, jiné tak atraktivní materii pro osobní zviditelnění či zaplnění titulních stran neposkytnou. Mne zaujali především následující tři ...

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Aktuality

A je po maturitách!

31. 5. 2013

Vyřazení maturantů České lesnické akademie TrutnovV nově vyzdobené aule České lesnické akademie v Trutnově zavládla dnes dopoledne slavnostní atmosféra - absolventi oborů Lesnictví a Ochrana přírody a prostředí převzali maturitní vysvědčení. Spolu s rozporuplnou státní částí maturit vytváří obraz závěru studia na naší škole především praktická a ústní maturita z odborných předmětů.

Radostné okamžiky zachytil svým objektivem kolega Mgr. Kubeček.

 
Celý příspěvek

Osvětim - místo, kde vám dojdou slova

26. 5. 2013

Vyhlazovací tábor Osvětim I a II

S třicetičlennou skupinou našich žáků jsem minulý čtvrtek navštívil místo, o kterém se obtížně mluví a píše, o němž je však o to důležitější přemýšlet. Významnou památku světového dědictví UNESCO - Státní muzeum Auschwitz – Birkenau v polské Osvětimi. Po pětihodinové cestě do Malopolského vojvodství jsme se vmísili mezi zástupy návštěvníků z několika kontinentů, kteří si přijeli připomenout, čeho je člověk schopen …

Pár fotek.

 
Celý příspěvek

Návštěva z "kraje"

21. 5. 2013

Návštěva radní pro školství na České lesnické akademii TrutnovDnešní den si ve svých kalendářích vyhradili pro návštěvu České lesnické akademie dva významní zástupci našeho zřizovatele – Královéhradeckého kraje – Mgr. Šormová (krajská radní pro školství) a Mgr. Kosina (vedoucí oddělení středního a speciálního školství KÚ). Hosté se během celodenního programu seznámili s aktuálním děním v jednotlivých střediscích ČLA, navštívili pracoviště odborného výcviku na školním polesí a absolvovali exkurzi po některých zajímavých lokalitách východních Krkonoš.

 
Celý příspěvek

Z národního parku Berchtesgaden

20. 5. 2013

Národní park BerchtesgadenImpozantní alpské štíty, jedno z nejčistších jezer Evropy - Königssee a samozřejmě komplex Hitlerova nepříliš oblíbeného, avšak turisticky vyhledávaného "Orlího hnízda" - fotky z jihobavorského národního parku Berchtesgaden.

 
Celý příspěvek