Jdi na obsah Jdi na menu

Aktuality

Příspěvky

Z národního parku Berchtesgaden

20. 5. 2013

Národní park BerchtesgadenImpozantní alpské štíty, jedno z nejčistších jezer Evropy - Königssee a samozřejmě komplex Hitlerova nepříliš oblíbeného, avšak turisticky vyhledávaného "Orlího hnízda" - fotky z jihobavorského národního parku Berchtesgaden.

 
Celý příspěvek

K svátku mizející práce - co bude s Vesnou?

4. 5. 2013

Zánik léčebny Vesna zvýší nezaměstnanost na Trutnovsku.

Na Trutnovsku je dlouhodobě nejvyšší nezaměstnanost v rámci Královéhradeckého kraje, navíc podle dostupných zpráv bude v dohledné době existence dětské léčebny Vesna minulostí.


Pro vylidňující se Město Janské Lázně další memento.
Pro mnohé zaměstnance a rodiny malých pacientů nepříjemná rána a z ní pramenící existenční nejistota.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Aktuality | Fotografie: Janské Lázně (Johannisbad)

Slučování hradeckých škol

29. 4. 2013

khk.pngPo zhruba dvou a půl měsících jednání, jsme dnes při zasedání Zastupitelstva Královéhradeckého kraje schválili sloučení dvou hradeckých středních škol strojařského zaměření.

Schválili po rozsáhlé debatě notně proložené demagogií, podpásovkami a nakonec i hrou na city. Nakonec jen těsnou koaliční většinou 23 hlasů. Přesto, že při projednávání ve výboru pro výchovu vzdělávání a zaměstnanost jsme se vyslovili napříč politickým spektrem pro tento návrh jednomyslně, dnes jej bohužel nikdo z opozičních kolegů nepodpořil :-(

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Aktuality

Berlín v dešti

20. 4. 2013

Fotky z BerlínaFotky z dubnového Berlína ...

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Aktuality | Fotografie: Německo - Berlín 2013 04

Co nového u Husqvarny?

12. 4. 2013

Předváděcí akce HusqvarnaS pravidelností, s jakou se v legendární české komedii vrací pilot Štefan, navštěvuje po léta středisko Svoboda nad Úpou pan Ing. Jiří Vorlíček – obchodní zástupce společnosti Husqvarna Česko, mistr republiky v práci s motorovou pilou a v neposlední řadě také sběratel historického dřevorubeckého náčiní. I letošní předváděcí akci uvedl pečlivě připravenou přednáškou proloženou názornou demonstrací aktuálních konstrukčních trendů z oblasti motorových pil a křovinořezů. Po přesunu do prostoru trenažérů kacení si žáci mohli vyzkoušet ovládání celé řady motorových pil, od lehkých akumulátorových a vyvětvovacích po nejvýkonnější typ 3120 XP.

 
Celý příspěvek

O silnici III/2961 je jasno

12. 4. 2013

bez-nazvu.pngDopis radního Královéhradeckého kraje Ing. Karla Janečka starostům (plné znění zde) vnesl do místy zjitřené debaty o rekonstrukci silnice III/2961 ze Svobody nad Úpou do Janských Lázní jasný závěr. Nyní je na místních zastupitelstvech, jak se k jednoznačně předloženému návrhu, vzešlému z objektivního zhodnocení situace postaví. Je třeba začít pragmaticky jednat, nikoli podléhat vábení mediálních exhibicí, tak jak nám to pan starosta Janských Lázní již předvedl... 

 
Celý příspěvek

Peníze takřka na dosah

21. 3. 2013

Dotační portál Královéhradeckého krajeVčera se za mého předsednictví sešla v Hradci Králové hodnotící komise krajských dotačních programů v oblasti vzdělávání a primární prevence, aby rozhodla o rozdělení cca 1 400 000 Kč žadatelům z řad škol a dalších institucí vyvíjejících činnost ve zmíněných oblastech ...

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Aktuality

Dva dny v Ostravě

17. 3. 2013

Fotky z oranžové OstravyV apokalyptických kulisách opuštěného průmyslového komplexu v Ostravě - Vítkovicích přestavěl jeden z nejvýznamnějších českých architektů Josef Pleskot bývalý plynojem z roku 1924 na multifunkční aulu nazvanou Gong. V pátek a v sobotu zde probíhal 37. sjezd nejstarší české politické strany - ČSSD.

 
Celý příspěvek

Umíme o sobě dát vědět?

15. 3. 2013

Něco o vzniku publikace ...Za normálních podmínek by informace o nedávno vydané knize o historii města Janské Lázně jistě dominovala titulní stránce městského webu. Prezentovat se něčím skutečně pozitivním se však současnému vedení našeho města asi zdá zbytečné.
O to překvapivější byla prosba pana Stanislawa Sylwara z polského města Kielce o zprostředkování jejího zaslání ...

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Aktuality | Fotografie: Janské Lázně (Johannisbad)

Čím tmavší odstín červené, tím větší dluhy.

13. 3. 2013

Mapa zadlužení měst a obcíPokud vás zajímá rychlý souhr informací o hospodaření obce či města kde žijete, najděte místo na mapě a podívejte se na souhrnnou informaci Ministerstva financí ČR.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Aktuality

Silnice III/2961. Znáte horší?

6. 3. 2013

silnice III/2961Vloženy fotografie aktuálního stavu povrchu silnice III/2961 mezi Svobodou nad Úpou a Janskými Lázněmi.

Po dnešním dopoledním jednání o stavu silnice na krajském úřadě v HK lze jen těžko odhadnout perspektivu této komunikace.


 

 
Celý příspěvek

Žebříčky středních škol na Aktuálně. cz

1. 3. 2013

Žebříček středních škol Jakkoliv jsou žebříčky úspěšnosti středních škol s ohledem na výsledky státních maturit přijímány rozporuplně, mohou být pro rodiče i případné zájemce o studium dalším vodítkem ve výběru vzdělávání. Samozřejmě nelze zastírat, že přední umístění vždy potěší, ale zároveň zavazuje.

V segmentu lesnických a zemědělských škol se ČLA umístila na 2. místě.

Velké srovnání středních škol na serveru Aktuálně. cz

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Aktuality | Fotografie: ČLA Trutnov

Začátek února v Karlových Varech

10. 2. 2013

z Karlových Varů Zeptat se na cestu se vám možná nepodaří na první (nejspíš ani na druhý) pokus, pokud neoprášíte jazyk našeho velkého bratra z východu … ale je tam krásně.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Aktuality | Fotografie: ČR - Karlovy Vary 2013 02

Z koncertu Blue Effect

6. 2. 2013

Blue Effect - Klub Paderewski - Karlovy VaryVčera jsme v karlovarském Klubu Paderewski našlapaném stojícími fanoušky všech věkových kategorií absolvovali vynikající dvouhodinový koncert kapely Blue Effect. Kytarové delikatesy Radima Hladíka, energie Honzy Křížka - prostě paráda.   

 
Celý příspěvek

Krajský rozpočet v kostce

29. 1. 2013

penize.jpg

Nejen pro mne, jako nováčka v zastupitelstvu je důležité, seznámit se prostřednictvím názorného zpracování s hlavními ukazateli rozpočtu Královéhradeckého kraje 2013. Představa neinformovaného občana o plýtvání se pak poměrně rychle rozplývá. V zádech s vládou pana Nečase je pro kraje, které již dávno nehýří, stále obtížnější udržet rozsah financování regionálního rozvoje i veřejných služeb - dopravní obslužnosti, zdravotnické péče, školství, kultury, ...

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Aktuality

FOR HUNTING 2013 - prezentace ČLA v Praze

25. 1. 2013

FOR HUNTING PrahaÚčast České lesnické akademie Trutnov na výstavě FOR HUNTING 2013 v areálu PVA EXPO v Praze - Letňanech je první významnou akcí na níž škola představila novou podobu prezentace vycházející z grafického manuálu zpracovaného společností Remarque studio a. s.

 
Celý příspěvek

Vložena ornitologická pozorování 2012

20. 1. 2013

cervenka-obecna.jpgVložil jsem přehled loňských ornitologických pozorování především z lokalit na Trutnovsku.

 
Celý příspěvek

K dotazu mého bývalého žáka ...

8. 1. 2013

let-my-people-vote.jpgDnešní dotaz mého bývalého žáka mne přiměl, abych si utřídil postřehy, které vystihují můj náhled na kandidáty nadcházející první přímé volby prezidenta ČR. Nic nového neobjevuji, jen „nahlas“ přemýšlím.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Aktuality

Vložen příspěvek Chroustkov 1900-1952

28. 12. 2012

Chroustkov 1900-1952V tomto příspěvku jsem soustředil více než 140 odkazů na digitalizované dokumenty, které pocházejí z nálezu v domě čp. 21 v Chroustkově u Kutné Hory.

Dokumenty skládají mozaiku půlstoletí života na středočeské vesnici. Života z dnešního pohledu již těžko představitelné hmotné úrovně, života spojeného s každodenní těžkou fyzickou prací v zemědělství a ještě také s intenzivním kontaktem s půdou a přirozenými přírodními cykly.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Aktuality | Fotografie: Chroustkov a okolí

Vloženy letošní fotografie z naší zahrádky

25. 12. 2012

Fotografie ze zahrádky 2012Při rytí, okopávání, pletí, stříhání, sázení, setí, sekání, hrabání a veškeré další činnosti, kterou si čistím hlavu, mám vždy připravený i fotoaparát ...

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Aktuality | Fotografie: Na zahrádce 2012

Pomoc bližním - advent 2012 vers. léto 1946

22. 12. 2012

Celý příspěvek
| Rubrika: Aktuality

Přijetí žáků do lesnického cechu

21. 12. 2012

cechh.jpgK předvánočnímu času patří v posledních letech v  České lesnické akademii Trutnov přijetí žáků prvních ročníků do lesnického cechu. Letos se tento slavnostní akt uskutečnil v pátek 21. 12. Projevy a předání pamětních listů doplnila prezentace činnosti zájmových kroužků našich studentů - mysliveckých trubačů, sokolníků a vábičů.

 
Celý příspěvek

Na návštěvě v OAJL

11. 12. 2012

CoffeePRO - fiktivní firma tělesně postižených žáků z Janských LázníPřed nedávnem jsem přijal pozvání ředitelky Mgr. Jany Marešové k návštěvě Obchodní akademii pro tělesně postižené v Janských Lázních. Informace z úst paní ředitelky zajímavě doplňovaly postřehy jednoho z duchovních otců tohoto výjimečného zařízení, dlouholetého starosty JL Ing. Václava Němce. 

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Aktuality | Fotografie: Janské Lázně (Johannisbad)

Křest knihy o historii Janských Lázní

9. 12. 2012

Křest publikace Janské Lázně - procházka historií města pod Černou horou.Po letech usilovných příprav byla veřejnosti 8. 12. 2012 v prostorách nedávno rekonstruované lázeňské kolonády slavnostně představena kniha „Janské Lázně – procházka historií města pod Černou horou“. V krátké době budou mít zájemci možnost přesvědčit se o preciznosti přístupu autorského týmu a kvalitě tiskařské práce.

 
Celý příspěvek

Publikace o historii Janských Lázní

8. 12. 2012

O chystané publikaci k historii JLHistorie Janských Lázní nebyla dosud systematicky zpracována - nyní se situace mění. Koncem roku 2008 se příprava rozjela s tím, že kniha se objeví na pultech před Vánoci 2012. Od počátku jsem měl tu čest, být prostředníkem mezi Městem JL a vedoucím autorského kolektivu Mgr. Reilem.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Aktuality | Fotografie: Janské Lázně (Johannisbad)

Ustavující zasedání Zastupitelstva KHK

19. 11. 2012

Ustavující zasedání Zastupitelstva Královéhradeckého kraje 2012-2016Zájem médií, pilná opoziční rétorika, omyly při hlasování a také poklidné studentské protikomunistické vystoupení - i to dotvořilo atmosféru dnešního ustavujícího zasedání Zastupitelstva Královéhradeckého kraje na němž jsem byl zvolen předsedou výboru pro výchovu, vzdělávání a zaměstnanost.

Usnesení z 1. zasedání v plném znění zde.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Aktuality

Rozbuší vám harvestory srdce?

18. 11. 2012

BiofeedbackPokud vám se vám při pohledu na harvestor nebo jinou lesní techniku rozbuší srdce, může to být důvod, proč si po základní škole vybrat některý z oborů vyučovaných na naší škole např. učební - Lesní mechanizátor nebo maturitní - Mechanizace a služby.

Z poněkud jiné stránky se o vztah člověka a stroje zajímají vědečtí pracovníci z České zemědělské univerzity v Praze, kteří 8. – 9. 11. prováděli ve středisku č. 2 ve Svobodě nad Úpou opět svá měření - součást projektu Experimentální měření fyzické a psychické pracovní zátěže operátorů víceoperační techniky v lesnictví.

 

 
Celý příspěvek

Navštěva na Bojišti

10. 11. 2012

Trutnovská zeleň o.p.s.Na pozvání výkonné ředitelky společnosti Trutnovská zeleň o. p. s. paní Mgr. Terezie Mertlíkové jsem včera navštívil areál v trutnovské místní části Bojiště a seznámil se s dosavadními výsledky projektu Praktická environmentální výuka v Podkrkonoší a dále se sociálně podnikatelskou činností této obecně prospěšné společnosti.

 
Celý příspěvek

Dny otevřených dveří na trutnovské lesárně

9. 11. 2012

ggg.jpgBěhem prvého ze série dnů otevřených dveří na České lesnické akademii Trutnov jsme dnes odpoledne na pracovištích ve Svobodě nad Úpou a Trutnově přivítali několik desítek zájemců o informace ke studiu a věřím, že z velké části také našich budoucích žáků.

Podívejte se na průřezovou fotogalerii o náplni studia na naší jedinečné střední škole.

 
Celý příspěvek

Poděkování voličům

14. 10. 2012

Výsledky voleb do Zastupitelstva Královéhradeckého kraje 2012Děkuji všem voličům ČSSD v Královéhradeckém kraji a zvlášť upřímně těm, kteří mi udělili jeden ze svých preferenčních hlasů.
Jen díky Vám jsem se dnes večer stal krajským zastupitelem.
 
Považuji za velký úspěch, že jsem cca 46% preferenčních hlasů získal mimo Trutnovsko, kde žiji a profesně působím.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Aktuality