Jdi na obsah Jdi na menu

Aktuality

Příspěvky

Unikátní kniha o Jánkách jde do tisku!

11. 10. 2012

Janské Lázně - fotogaleriePo čtyřech letech příprav schválili zastupitelé Janských Lázní jednomyslně výběr tiskárny pro unikátní historickou publikaci, která vyjde pod názvem Janské Lázně-procházka historií města pod Černou horou. Po slavnostním křtu plánovaném na počátek prosince bude kniha uvedena na předvánoční trh.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Aktuality | Fotografie: Janské Lázně (Johannisbad)

Za pár dní budeme moci volit

8. 10. 2012

Krajské volby 2012Krátká úvaha na předvolební téma inspirovaná četbou Čapkových Hovorů s TGM.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Aktuality

Hejtman není můj strejda :-)

29. 9. 2012

Výskyt příjmení Franc v České republiceNejen teď před volbami do krajského zastupitelstva je mi opakovaně kladena otázka, zda jsem příbuzným současného pana hejtmana. Chápu tazatele, jsou nejen zvědavi, ale i otráveni vším možným včetně praxe nadstandardních osobních vazeb, které nejednomu příbuznému nebo dobrému známému přinášejí nezasloužené výhody.

Co k tomu říci ...

 
Celý příspěvek

Exkurze na téma české státnosti

26. 9. 2012

lev.jpgNa pozvání absolventa naší školy, poslance Parlamentu České republiky PhDr. Robina Böhnische (ČSSD) navštívila třída 2. C ve středu 26. 9. Poslaneckou sněmovnu PČR. Odpoledne jsme pokračovali do Kutné Hory.

 
Celý příspěvek

Za bahňáky na Rozkoši

22. 9. 2012

ptak.jpgV sobotu 22. září 2012 počasí terénní ornitologii příliš nepřálo - dopolední déšť a nevalná viditelnost však nedokázali odradit dvacítku milovníků ptactva od pochůzky kolem vodní nádrže Rozkoš, po dělící hrázi ba i po blátivém dně, tam, kde to umožnil nízký stav vody a vhodná obuv.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Aktuality

Sběr dat pro Atlas ptáků Krkonoš 2012-14

20. 9. 2012

vitani_ptaciho_zpevu_vrchlabi_2010--9-.jpgPodpisem předávacího protokolu smluvních prací jsem ukončil první etapu sběru dat pro připravovaný Atlas hnízdního rozšíření ptáků Krkonoš 2012-2014. V šesti mapovacích kvadrátech v okolí Janských Lázní, Svobody nad Úpou a Horního Maršova jsem v dubnovém, květnovém a červnovém termínu zaznamenával (vizuálně i akusticky) vyskytující se ptačí druhy. Tato činnost je součástí projektu Fauna Krkonoš, reg. č. cz.3.22/1.2.00/12.03299 spolufinancovaného z Operačního programu Přeshraniční spolupráce ČR-PL.

 
Celý příspěvek

V Otázkách V. Moravce i o lesnické škole

12. 9. 2012

Otázky Václava Moravce - 11. 9. 2012Nejen pro pracovníky středních škol zřizovaných kraji budou mít říjnové volby velmi zásadní význam. V královéhradeckých předvolebních Otázkách Václava Moravce (11. 9. 2012) byl tématu regionálního školství věnován poměrně velký prostor. Překvapivě se mluvilo i o lesnické škole ...

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Aktuality | Fotografie: ČLA Trutnov

Den železnice v Trutnově neměl chybu!

9. 9. 2012

Den železnice Trutnov 2012V neděli 9. září 2012 se uskutečnil Den železnice v Trutnově. Už po ránu v 8:20 vyrazil z Hradce Králové do Trutnova a pak dvakrát až do Svobody nad Úpou zvláštní parní vlak vedený lokomotivou 464. Celý program akce provázelo krásné počasí a pohodová nálada - dlouho jsem neviděl tolik spokojených lidí všech generací pohromadě.

 
Celý příspěvek

Floxy - čirá krása léta

6. 9. 2012

Floxy 2012Stálé, slunečné počasí posledních dnů prodlužuje sezonu kvetení na naší zahrádce v Maršově II. Našimi královnami květin jsou od července do září floxy (Plamenka latnatá - Phlox paniculata) - odolné, vysoké, pestře kvetoucí a v případě některých kultivarů i příjemně vonné trvalky. Jejich dlouhodobou oblibu a hodnotu pro zahradní tvorbu dokazuje více než stoletá historie šlechtění a s ní související nabídka odstínů od bílé až po fialovou. V poslední době se objevují i barevnolisté či vícebarevné odrůdy.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Aktuality | Fotografie: Floxy 2012

První den ve škole nebyl jen radostný

3. 9. 2012

Už mnohokrát jsem zažil jako třídní učitel atmosféru prvního dne ve škole a mám ji opravdu rád. V posledních dvou letech mne opakovaně zaskočila situace, kdy rodiče jednoduše nemají s příchodem nového školního roku dost prostředků na zakoupení potřebného vybavení - jsme z toho, oni i já v rozpacích a lepší to asi jen tak nebude. Ve školství, ani v mnoha rodinách neprožíváme nejlepší léta ...

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Aktuality

Přes Starou horu do Albeřic

14. 8. 2012

Stará hora-AlbeřiceVe Veselém výletě v Temném dole si půjčte klíče a třeba přes Starou horu se vydejte do Albeřic - v nedávno otevřeném Muzeu Vápenka se dozvíte spoustu věcí o přírodě a lidech.

 
Celý příspěvek

Zahájení volební kampaně ČSSD

13. 8. 2012

Zahájení volební kampaně 2012V pondělí 13. 8. 2012 byla křtem volebních vozidel oficiálně zahájena předvolební kampaň ČSSD v Královéhradeckém kraji. Mimo voleb do zastupitelstva kraje, budou voliči v obvodu 47 - Náchod volit senátora.

 
Celý příspěvek

28. ročník běhu Janské Lázně-Černá hora

12. 8. 2012

vvrchy.jpgAni proměnlivé počasí nenarušilo v neděli 11. srpna 2012 průběh 28. ročníku janskolázeňského běhu na Černou horu. Závod seriálu Českého poháru v běhu do vrchu doplnil promenádní koncert Evergreen Dixieland Bandu z Nové Paky a v prostorách altánu za kolonádou bavil po celý den děti i dospělé happening s názvem Kreativní cirkus Ua´la Bosorka.

 
Celý příspěvek

Europa Jagellonica - stojí to za to!

8. 8. 2012

img_2188.jpgPokud Vám historie a umění nejsou úplně lhostejné, určitě si udělejte výlet do Kutné Hory. Na prohlídku vystavených artefaktů se souhrnnou pojistnou hodnotou 5 000 000 000 Kč a vstřebání záplavy doprovodných informací si vyhraďte alespoň tři hodiny!

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Aktuality

V Dobšicích u Znojma pookřejete!

7. 8. 2012

Dobšice u ZnojmaZačátkem srpna jsme se věnovali poznávaní Znojma, jeho okolí a zvlášť pozorně místním vínům. Ubytování v Penzionu Černý sklep v Dobšicích u Znojma se ukázalo jako dobrý tah. V této vinařské obci jsme ve společnosti milých lidí degustovali převážně velmi kvalitní vína - na základě osobní zkušenosti doporučuji vinařství pánů Pavlase, Piálka a Horta.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Aktuality | Fotografie: ČR - Znojmo a okolí

Překvapivý pátek třináctého

13. 7. 2012

Filiální kostel svatého Jana Křtitele u Nové LhotyLetošní poslední pátek třináctého budu mít spojen se zajímavým překvapením. Je asi trochu ostuda objevit nedaleko místa, kde jsem až do nástupu na střední školu žil zákoutí, o jehož existenci jsem do té chvíle něměl nejmenší tušení.

 
Celý příspěvek

Ze švýcarsko-italského pomezí

11. 7. 2012

Rhétské AlpyFotografie z Rhétských Alp - Bernina Express, Bormio, Livigno, Ponteresina, Poschiavo, Sankt Moritz, serpentýny Stelvio Pass, Tirano. Co slovo to pojem. Až na ty ceny krása ...

 
Celý příspěvek

Tři horké dny v Podyjí

6. 7. 2012

NP PodyjíTřináctičlenná skupina pracovníků České lesnické akademie navštívila v prvních červencových dnech NP Podyjí - rozlohou nevelké, ovšem přírodním a kulturním bohatstvím oplývající území, na jehož poznání je třeba rozhodně více než tří dnů, které jsme měli k dispozici.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Aktuality | Fotografie: ČLA Trutnov - NP Podyjí 2012 07

Před kolonádou sklidili potlesk

23. 6. 2012

img_3055.jpgPotleskem odměnili návštěvníci Janskolázeňských slavností nadšené vystoupení mladých hasičů z Janských Lázní.

 
Celý příspěvek

Výuční listy ve Svobodě nad Úpou rozdány

22. 6. 2012

Závěrečné zkoušky oboru Mechanizátor lesní výrobyPředáváním výučních listů absolventům učebního oboru Mechanizátor lesní výroby vyvrcholil ve Svobodě nad Úpou školní rok 2011/2012.

 
Celý příspěvek

Už máme "rodné číslo"!

1. 6. 2012

isbn.jpgRodným číslem v uvozovkách mám na mysli ISBN tedy mezinárodní standardní číslo knihy přidělené v tomto týdnu Národní agenturou ISBN v ČR připravované knize o historii Janských Lázní. Na fyzickou existenci knihy s názvem Janské Lázně a podtitulem Procházka historií města pod Černou horou si ještě několik měsíců počkáme, ale právě tyto drobné krůčky dávají tušit, že letité úsilí bude úspěšně završeno ...

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Aktuality | Fotografie: Janské Lázně (Johannisbad)

Maturity na ČLA - les, lidé, stroje

25. 5. 2012

Fotografie z maturit oboru Mechanizace a službyVelkou část předposledního květnového týdne jsem se točil kolem maturit studijního oboru Mechanizace a služby. Závěrečné výstupy našich žáků k problematice konstrukce a ovládání těžebně dopravních lesních strojů letos sledovali společně s pedagogy i významní hosté - náměstek ministra zemědělství Ing. Radek Braum, Ing. Jiří Janota - ředitel VLS ČR. s.p., Ing. Daniel Vlkanova - ředitel krajského ředitelství LČR s.p. v Hradci králové.

 
Celý příspěvek

Z bilanční konference ČSSD v Plzni

6. 5. 2012

plzen.jpgV sobotu 5. 5. 2012 proběhla v Plzni akce Výsledky a perspektiva krajů - bilanční konference, která v několika tematických blocích shrnula působení ČSSD ve vedení 14 krajů ČR v období let 2008-2012.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Aktuality

Ekologická olympiáda - krajské vítězství

1. 4. 2012

Dcera Magda byla členkou vítězného družstva soutěžícího se třinácti dalšími 22. – 23. března 2012 v Ekocentru Orlice v Podorlickém skanzenu v Krňovicích při krajském kole Ekologické olympiády pro Královéhradecký kraj.

Téma letošního ročníku - krajina a život lidí na venkově v minulosti.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Aktuality

Proti průzkumu těžby břidlicového plynu

30. 3. 2012

stop-hf.pngDalší ohrožení životního prostředí na Broumovsku, Náchodsku a Trutnovsku představuje možný průzkum a těžba břidlicového plynu metodou tzv. hydraulického štěpení (HF). Připojte se i Vy k občanskému odporu.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Aktuality

Prezentace značky Oregon ve Svobodě n. Ú.

10. 3. 2012

Prezentace značky OregonVe středu 7. března představili zástupci společnosti AGROLES Písek s.r.o. ve středisku Svoboda nad Úpou sortiment zboží značky OREGON, jehož je firma generálním distributorem pro území ČR. Žáci a pedagogové České lesnické akademie shlédli prezentaci k problematice výroby a údržby řezacích řetězů a lišt pro motorové pily a harvestory a rovněž se seznámili s nabídkou ochranných oděvů a obuvi pro práci v LH. Následně byl v prostoru trenažérů předveden způsob použití novinky pro rychlé ostření pilových řetězů – systému Oregon Power Sharp.

 
Celý příspěvek

Anička se učí uzlovat

5. 3. 2012

Mladí hasiči z Janských Lázní uzlujíMladí hasiči z Janských Lázní se pravidelně schází ve středu od 17 do 18 hodin. Přes zimu se připravují na soutěž v uzlování

 
Celý příspěvek

Poděkování za finanční dar na mimoškolní činnost v ZŠ

23. 2. 2012

Příspěvek ČSSD na mimoškolní činnostOkresní výkonný výbor ČSSD Trutnov přispěl na mimoškolní činnost v Janských Lázních.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Aktuality | Fotografie: Janské Lázně (Johannisbad)

Aktualizována fotogalerie Rostliny

12. 2. 2012

Fotogalerie rostlinDoplnění fotogalerie o přírůstky z roku 2011.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Aktuality | Fotografie: Rostliny - planě rostoucí v ČR

Chystám se na Hrušovskou zdrž

10. 1. 2012

Na konci ledna se chystám na krátkou ornitologickou exkurzi na jih Slovenska. Hrušovská zdrž, součást vodního díla Gabčíkovo, je nejvýznamnějším slovenským zimovištěm vodních ptáků. Období od prosince do února (zvláště při tvrdší zimě) tam bývá nejzajímavější.      

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Aktuality