Jdi na obsah Jdi na menu

Aktuality

Příspěvky

Zoo Hluboká nad Vltavou

8. 3. 2017

Plošně malá zoo na břehu Munického rybníka na dohled zámku Hluboká vystavuje od svého založení Schwarzenbergy v roce 1939 především živočichy mírného klimatického pásma a speciálně faunu naší přírody. Zřizovatel, Jihočeský kraj, na první pohled neopomíjí investice, takže úroveň chovatelských prostor, ale i služeb pro návštěvníky je velmi slušná. Vyzdvihl bych i celkovou kompozici prostoru, dostatek zeleně a zahrnutí pobřežní zóny rybníka do prohlídkové trasy. 

 

Zoo Hluboká nad Vltavou - Ohrada

 

 

 
Celý příspěvek

La Serenissima v dešti i slunci

26. 2. 2017

Musím přiznat, že mne Benátky při první návštěvě zaujaly víc, než bych očekával. Tak bohaté na architekturu, umění a příběhy, tak osobité a při tom snadno dosažitelné. Po Barceloně druhé místo, kde jsem ochoten připustit, že na Stendhalově syndromu by mohlo něco být. Po roce, zase v čase karnevalu, jsem dva dny, odlišné, jak jen mohou dva dny být, věnoval tentokrát především bližšímu poznávání sestriere San Marco. Zaměřil jsem se i na pohledy na město shora s cílem uložit si do paměti základní orientační body a tolik nebloudit.  Zatím se mi to moc nedaří, ale není chození na jisto v tomto případě vlastně ochuzením prožitku ...

 

Benátky - San Marco

 
Celý příspěvek

Murano, Burano, ale hlavně Torcello!

25. 2. 2017

Vrcholem dne na vlnách a ostrovech Benátské laguny pro mne nebylo umem sklářů proslulé Murano, ani barevné domky a filigránské krajky obyvatel Burana, ale zádumčivé Torcello - místo prvotního osídlení laguny. Těžko si představit příkřejší protiklad karnevalového mumraje než liduprázdnou cestu podél hlavního kanálu ke katedrále Santa Maria Assunta, která se spolu s kostelem Santa Fosca postupně vynáří za temnou zelení oleandrových houštin. A to Vás vstup do jiného světa teprve čeká ... 

 

Benátská laguna - Torcello

 

 

 
Celý příspěvek

Stavět jednoduše, rychle a levně?

20. 1. 2017

Přistavět šatnu ke školnímu objektu České lesnické akademie ve Svobodě nad Úpou jednoduše, levně a rychle. Záměr který se na první pohled nemůže zadrhnout. Pravda by to byla, pokud bychom ho nechtěli realizovat v současné České republice - povolení na to a ono, papíry a zase papíry - takže na "rychle" jsme mohli zapomenout ...

Česká lesnická akademie Trutnov - stavba šaten

 
Celý příspěvek

Upřímné Lovu zdar!

13. 1. 2017

Pátek třináctého tentokrát ke spokojenosti všech zúčastněných nedostál své pověsti. Před naháňkou, kterou naše škola léta pořádá právě v tomto období, řádně nasněžilo i přimrzlo a zvěř se ze svahů Rýchor stáhla níže k Trutnovu. Padesátka střelců i lovecký personál z řad zaměstnanců a žáků zažili na školním polesí povedenou akci korunovanou úlovkem jedenácti kusů černé zvěře a jednoho jelena. Slavnostní zakončení s výřadem a přátelským posezením aktérů proběhlo ve Svobodě nad Úpou.   

 

Naháňka - ČLA Trutnov - 2017

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Aktuality | Fotografie: ČLA Trutnov - naháňka 2017 01

PF 2017

22. 12. 2016

Štěstí, zdraví, pokoj svatý ...

 

pf_2017_550pix.jpg

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Aktuality

Výročí trpělivosti 2006-2016

11. 12. 2016

Když jsem si před deseti lety zaregistroval doménu a zběžně se seznámil s redakčním systémem eStránek, vyjádřil jsem svůj dobrý pocit poznámkou o nenáročnosti. Určitě to platilo a platí o míře (ne)znalostí řekněme technického charakteru, nezbytných ke startu a provozu stránek jako jsou tyto. Po dekádě tvorby dodávám druhý podstatný předpoklad ...

 

Počítačové stránky se musí vysedět ...

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Aktuality

Kampaň Nature Alert měla smysl!

7. 12. 2016

Evropská komise otevřela veřejnou konzultaci k ochranářským právním předpisům (směrnice o ptácích a o stanovištích), které po 35 let úspěšně chránily evropskou přírodu, protože různé zájmové skupiny usilují o jejich oslabení. Bez těchto směrnic jsme už dávno mohli přijít o nejcennější místa naší přírody, která jsou domovem celé řady vzácných živočichů a rostlin. Nyní jde o to, aby každý občan Evropy dal jasně najevo, že mu na ochraně přírody záleží a že si nepřeje měnit něco, co prokazatelně funguje.

 

Výzvu podepsalo celkem 520 325 občanů EU - veřejná konzultace Evropské komise, tedy možnost připojit svůj podpis, byla ukončena 26. 7. 2015 o půlnoci.

 

Od té doby Komise mlčela a nechtěla zveřejnit své rozhodnutí. Až dnešek, 7. prosinec 2016, je veliké vítězství nás všech – směrnice budou zachovány, nebudou přepsány a oslabeny!


 

 

Nature Alert

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Aktuality

Stužkování v Hostinci Na Kopečku

25. 11. 2016

Ve vší počestnosti a dobré náladě proběhl 24. 11. stužkovací večírek třídy 4. C.  V maršovském Hostinci Na Kopečku jsme společně dosyta užili chutných jídel a nápojů, před dekorováním maturantů zazněla mnohá přání, slova děkovná i nabádavá. K nečekaně zábavnému duchu čtvrtečního večera přispělo losování tomboly, kytara i zdatní vypravěči vtipů.

 

Stužkování 4C - 2016

 
Celý příspěvek

Oklikou k 17. listopadu

18. 11. 2016

Den boje za svobodu a demokracii ... Už jsem uložil státní vlajku, jejímž vyvěšením jsem oslavil hodnoty, kterých si, zdá se, opravdu vážíme jen v dobách, kdy se jich nedostává. Tehdy, pokud jsou snem, do něhož si můžeme leda projektovat lepší budoucnost. Je nás jen něco přes deset milionů (deset největších čínských měst má počet obyvatel šestinásobný) a naše suverénní existence mezi východem (nyní sílícím) a západem (v nejlepším případě stagnujícím) je stále stejně křehká (viz Schauer 1886, resp. Kundera 1967). Proto jsem se letos příliš nezajímal o projevy hašteření a nesvornosti, ale navštívil místo vzpomínky na ty, kteří svůj vztah k vlasti vyjádřili ve své době jasně - osobní obětí.  

 

krypta--1-.jpg

 
Celý příspěvek

Ocenění Škola firmě 2016 pro ČLA Trutnov

11. 11. 2016

V rámci prezentace středních škol a zaměstnavatelů byla dnes v kongresovém centru ALDIS vyhlašována ocenění nejlépe spolupracujících škol a firem, udělovaná Radou Královéhradeckého kraje a krajskou hospodářskou komorou. Cenu Škola firmě 2016 pro Českou lesnickou akademii Trutnov převzal ředitel naší školy Mgr. Jan Korbelář. 

 

Ocenění Škola firmě 2016 pro Českou lesnickou akademii Trutnov

 
Celý příspěvek

Věrozvěst hudební elektroniky v Praze

8. 11. 2016

Bezmála sedmdesátiletý průkopník elektronické hudby Jean Michel Jarre vystoupil v pražské O2 Aréně. Bezvadný zvuk a nápaditý světelný doprovod pohyblivých LED panelů a laserů postupně gradoval, až ve mně nakonec překryl poměrně nudný set "předskokana" DJ Marca Greniera a nedobrý dojem z poloprázdnoty některých sektorů arény. Vrcholy vystoupení: skladby Exit (na desce nic, co by mne zaujalo), Brick England, Oxygène 17, Stardust ... 

 

Jean Michel Jarre - Praha - 8. 11. 2016

 
Celý příspěvek

Dvě tváře státního svátku 28. října

28. 10. 2016

Dopolední pietní akt na Vítkově a večerní shromáždění svolané na Staroměstské náměstí - dvě tváře oslavy našeho významného státního svátku. Na Vítkově byl k vidění v dobrém smyslu slova rutinní rituál připomínky význačného momentu naší státnosti. Na zaplněném Staroměstském náměstí jsem vnímal děj vrstevnatější ...

 

Oslavy státního svátku 28. října 2016

 
Celý příspěvek

ZOO Praha - sázka na jistotu

27. 10. 2016

Návštěvu pražské zoo beru jako skutečnou sázku na jistotu. Pokud se nechcete jen projít, ale občas se i zastavit, pozorovat a nebo jako já také fotografovat, jde klidně o 6 - 7 hodin pobytu.  Vedle klasických taháků mohou zaujmout např. velemloci (nesmyslný zákaz fotografování i bez blesku), varani komodští, outloni, komby...

Brzy budou v novém k vidění arové kobaltoví - v tuto chvíli to bude jediné místo v kontinentální Evropě (jinak nejblíže na Tenerife).

Zoo účelně využívá velice členitý terén - odborníky mnohdy označovaný za nejlepší na světě a vzhledem k finančním možnostem zřizovatele, hlavního města, se velmi dynamicky rozvíjí Dobrý dojem z dostatečné turistické infrastruktury poněkud kazí vyšší ceny.

 

Zoo Praha


 

 

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Aktuality | Fotografie: ČR - Praha - ZOO 2016 10

Mezinárodní seminář trubačů v Trutnově

23. 10. 2016

Od pátku 21.10. do neděle 23.10.2016 hostila Česká lesnická akademie Trutnov mezinárodní 6. studentský seminář loveckých trubačů. Vedle žáků lesnických škol z Písku, Šluknova, Žlutic, Hranic na Moravě, Liptovského Hrádku, Bánské Štiavnice se ho zúčastnilo i 27 žáků naší školy. Téměř stovka účastníků zaměřila v rámci výuky své úsilí k praktickému troubení na českém, slovenském a německém honě. Seminář měl i svou společenskou část s návštěvou areálu v Kuksu - mimo jiné jednoho z hlavních historických center evropské lovecké hudby. Třídenní setkání zakončilo společné vystoupení všech zúčastněných na trutnovském Krakonošově náměstí.

 

Mezinárodní seminář trubačů v Trutnově

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Aktuality

Jak jsem si vedl v krajských volbách

8. 10. 2016

V těchto volbách jsem měl opět příležitost kandidovat za Českou stranu sociálně demokratickou do Zastupitelstva Královéhradeckého kraje.

Děkuji všem voličům ČSSD v kraji a zvlášť upřímně těm, kteří mi udělili jeden ze svých čtyř preferenčních hlasů. Přidělit ho kandidátovi na 19. místě vyžadovalo jistý druh idealismu, proto si jich nesmírně vážím. Ziskem 404 preferenčních hlasů jsem se umístil na 12. místě mezi našimi kandidáty a mandát krajského zastupitele jsem tentokrát nezískal.
 

Přidělené hlasy jsou pro mne ale závazkem k dalšímu veřejnému působení v barvách sociální demokracie, jejímž členem jsem letos již desátým rokem. 

 

 

Kandidáti ČSSD pro krajské volby 2016 v Královéhradeckém kraji



 

 

 

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Aktuality

Kalendář krajského zastupitele 2012 - 2016

7. 10. 2016

Přehled aktivit člena Zastupitelstva Královéhradeckého kraje za Českou stranu sociálně demokratickou ve volebním období 2012-2016 ...

Pro toto období jsem byl zvolen předsedou výboru pro výchovu, vzdělávání a zaměstnanost a členem finančního výboru Zastupitelstva Královéhradeckého kraje.
 

Zastupitelé Královéhradeckého kraje 2012-2016

 

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Aktuality

Ve Florencii

30. 9. 2016

Nalaďte se sklenkou toskánského vína, příslušnou kapitolou z Gombricha nebo si poslechněte tohle vyprávění. Vydejte se na cestu, povzneste nad průvodní jevy masové turistiky a hurá za úžasnými plody lidského ducha do kolébky chronologicky vzato sice třetí, avšak proslulostí zajisté renesance s velkým "r". 

 

Florencie

 
Celý příspěvek

Řím antický i křesťanský

29. 9. 2016

Ráno v Kolosseu, polední vstup do baziliky svatého Jana v Lateráně, podvečer ve svatém Petru, noční focení na Nervově foru. Kolik dalších, vrcholně zajímavých kombinací by Řím nabídl, kdybych měl více volného času. Neměl. Jen patnáct hodin v obklíčení historie, symbolů, architektury. Nezbývalo než vybrat, co z antického a křesťanského Říma ochutnat. Na moderní architekturu fašistického období se nedostalo.

 

Bazilika svatého Petra ve Vatikánu

 
Celý příspěvek

Ostia Antica - v ruinách přístavního města

28. 9. 2016

Na trase příměstské železnice směřující z římského nádraží Porta San Paolo k blízkým plážím Tyrhénského moře na Lido di Ostia projíždí souprava CAF MA300 nenápadnou stanicí Ostia Antica. Jakkoli moře i na konci září láká k osvěžení, bylo by velkou chybou nevěnovat pozornost pozůstatkům jednoho z nejzachovalejších sídel římské doby ve zdejším archeologickém areálu ... 

 

V archeologickém areálu Ostia Antica

 
Celý příspěvek

Rieti, neklidné srdce Itálie

28. 9. 2016

O střední Itálii jste poslední dobou slyšeli nejspíš v souvislosti se zemetřesením. Není divu, jedna ze seismicky nejaktivnějších oblastí Evropy nám připomíná jednu ze syrových podob naší zranitelnosti. Při cestě za poznáním italského školství jsme zajeli i do těchto končin. Asi 90 km severovýchodně od Říma, konkrétně do historického města Rieti ...

 

Rieti v kraji Lazio

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Aktuality | Fotografie: Itálie - Lazio - Rieti - 2016 09

Santa Maria Antiqua - "Sixtinská kaple středověku"

27. 9. 2016

Na návštěvu Říma, krátkou a intenzivní, jsem se snažil, pokud jde o základní informace, připravit četbou nějakých těch průvodců. Autoři na desítkách stran podrobně popisují Forum Romanum, ale o raně středověké křesťanské svatyni Santa Maria Antiqua ani slovo. Od letošního března je kostel vysvěcený v 6. století a v následujících třech vyzdobený nástěnnými malbami v byzantském stylu po 36 letech restaurování přístupný návštěvníkům. Zajít dovnitř stojí za to ...

 

Kostel Santa Maria Antiqua v Římě

 
Celý příspěvek

Italské školství - inkluze od roku 1971

26. 9. 2016

Ve dnech 25.9. - 1. 10. 2016 jsem se zúčastnil studijní cesty školských pracovníků z Královéhradeckého kraje do Itálie. Jedenáctá z těchto cest, organizovaných z podnětu krajských radních pro školství , vedla do autonomního regionu Tridentsko-Horní Adiže a středoitalského regionu Lazio. Itálie se nám bez nadsázky prezentovala jako země zaslíbená inkluzi ve vzdělávání. S programem inkluze začali již v roce 1971. Při bližším dotazování a pozorování jsme však měli pocit, že toto zavedené řešení a jeho praktická realizace nejsou zcela ideální. 

 

V programu italské stáže byla také návštěva školy Galileo Galilei v Bolzanu

 

 

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Aktuality | Fotografie: Evropské školství

S Divadlem S. N. Ú. do časů spartakiád

16. 9. 2016

Život podhorského maloměstečka Svobody nad Úpou je na společenské a kulturní události chudý. Jednou ze světlých výjimek byl opět předvečer Rudolfových slavností s ochotnickým představením v bývalé Sokolovně. Divadelní retronávrat do předlistopadových dob mne pobavil ...

 

Divadlo S. N. Ú. - 2016

 
Celý příspěvek

Do Prahy za poznáním

15. 9. 2016

Exkurzi, kterou minulý čtvrtek absolvovali žáky ročníku 4. C, jsem začal připravovat se značným předstihem. Již v lednu letošního roku bylo třeba pro velký zájem zarezervovat vstup do expozice v centrále České národní banky. Zde jsme náš pražský den v 9:00 začínali ...

 

Praha - exkurze do České národní banky a Poslanecké sněmovny

 
Celý příspěvek

Jak dál s dětskými domovy?

8. 9. 2016

Minulý čtvrtek jsem se v prostorách DD ve vrchlabské Žižkově ulici zúčastnil jednání s řediteli dětských domovů zřizovaných Královéhradeckým krajem. O případném převodu domovů z gesce ministerstva školství na ministerstvo sociálních věcí (tzv. slovenský model) přijeli diskutovat kromě zástupců odboru školství a sociálních věcí našeho krajského úřadu, také předsedkyně Federace dětských domovů ČR a dále poslankyně zasedající ve sněmovním školském a sociálním výboru. 

 

detsky-domov.jpg

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Aktuality

Bojištěm bitvy na Chlumu

16. 8. 2016

"Co se mohlo stát v tak neuvěřitelně fádní krajině? Nic!
Akorát tam za jediný den pozabíjeli tolik lidí, že jejich krev tekla úvozem z kopečka Chlumu do Rozběřic a dva roky se prý nedalo v polích orat pro samé kosti. Proboha! A proč to všechno?"

 

Vladimír Körner, Svíbský les, 1975

 

Z cesty po bojišti na Chlumu

 
Celý příspěvek

Znovuotevření kostela v Horním Maršově

12. 8. 2016

Celé dnešní odpoledne jsem strávil v Horním Maršově. Otevírali tam kompletně rekonstruovaný hřbitovní kostel Nanebevzetí Panny Marie. Součástí slavnosti byla mimo jiné i přednáška o průběhu desítky let trvajících záchranných prací a rekonstrukce. Kostel postavený v roce 1608 stavitelem Valmadim je majetkem obce a slouží jako multifunkční kulturní centrum.

 

Horní Maršov - turistická známka 2016

 
Celý příspěvek

Letní ekologická akademie Praha

29. 7. 2016

V trochu nezvyklém termínu, uprostřed doby dovolených, odstartovala dnes v budově bývalé „Vokovické Sorbony“ (nyní FTVS UK) Letní ekologická akademie ekologické platformy Zvonečník a Masarykovy demokratické akademie. Na akci konanou pod záštitou předsedy sněmovního výboru pro životní prostředí Robina Böhnische zavítala řada zajímavých osobností. „Ekumenický“ ráz letního setkání podtrhla účast politiků ČSSD, SZ a reprezentantů „zelených“ NGO.

 

Profesor Václav Bělohradský na Letní ekologické akademii 2016

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Aktuality

Z Roudnice na Říp

28. 7. 2016

... Když ale vidím na obzoru
uprostřed kraje nízkou horu, ...

 

Jaroslav Seifert - Hora Říp (Šel malíř chudě do světa - 1949)

 

Po ránu, v Roudnici, to s počasím vypadalo všelijak. Prošli jsme si sídlo s pozoruhodnou historií, poseděli na svažitém náměstí (pokud by mělo město obchvat, idyla maloměstského klidu by byla úplná) až se před polednem nakonec vyklubal pravý letní den. Na Říp jsme se vydali od severu, po modré. Alšovskou krajinou - polními cestami lemovanými ořešáky a hrušněmi k vesničce Vesce a pak od prodejny zajímavých výrobků lidových řemeslníků v obci Rovné, lipovou alejí, doprovázeni voláním křepelčího kohoutka, pozvolna k vrcholku polabské dominanty.

 

Hora Říp 

 
Celý příspěvek