Jdi na obsah Jdi na menu

Aktuality

Příspěvky

Chodník? Bude!

5. 10. 2015

V polovině letošního srpna jsem na základě podnětu vedení Města Svoboda nad Úpou inicioval místní šetření v lokalitě Maršov II. Se zástupci městského úřadu, Správy silnic Královéhradeckého kraje a státního podniku Povodí Labe jsme se sešli ve „dvojce“ u mostu 25. 8., abychom diskutovali o pohledech na záměr Města vybudovat od mostu k autobusové zastávce zhruba 200 m úsek chodníku ...

 

Lokalita Maršov II
 

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Aktuality

Kurz první pomoci ve Svobodě nad Úpou

29. 9. 2015

Dnes dopoledne navštívila středisko ve Svobodě nad Úpou skupina žáků Střední zdravotnické školy z Trutnova pod vedením učitelky odborných zdravotnických předmětů Mgr. Evy Havelkové. Cílem čtyřhodinového programu bylo shrnutí zásad první pomoci. V první části se jednalo o prezentaci doplněnou praktickými ukázkami např. resuscitace, ošetření krvácení a amputací. V části druhé měli naši žáci, rozdělení do skupin, možnost vyzkoušet si pod vedením zdravotníků základní techniky ošetření sami. Dostalo se i na naše různorodé dotazy z oblasti zdravotní problematiky. Paní Mgr. Havelkové i jejím svěřencům, mimo jiné účastníkům národní soutěže v první pomoci, patří velké díky.

 

Kurz první pomoci na ČLA Trutnov

 
Celý příspěvek

Můj hold Katalánsku

28. 9. 2015

Rozmanitostí Barcelony jsem byl překvapen. Spoustou fotek a trochou postřehů chci vyjádřit svůj obdiv především katalánské architektuře, se kterou jsem se, pokud krátký čas návštěvy dovoloval, snažil seznámit. Něco málo jsem se o ní dověděl, ale hlavně mne prvoplánově zaujala. Věřím, že pár dní v Katalánsku bylo pouze těmi prvními a do země, která by si soudě podle zajímavé historie i úspěšné současnosti zasloužila znovu získat svou samostatnost, se opět vrátím.  

Mnoho informací o Katalánsku najdete na webu Catalunya 2011. Odkazy k fotogaleriím pak dále v článku.

 

La Pedrera - Barcelona

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Aktuality

Na zkušené ve Španělsku

28. 9. 2015

Ve dnech 19. - 26. září 2015 jsem se zúčastnil studijní cesty školských pracovníků z Královéhradeckého kraje do oblasti jihovýchodního Španělska. Jednalo se již o desátou cestu tohoto druhu, organizovanou z podnětu krajských radních pro školství. Setkali jsme se se zajímavým, v mnohém  velmi odlišným školským systémem fungujícím v podmínkách, s kterými nemáme zkušenosti - školy o tisících žáků, množství přistěhovalců, nedocenění významu vzdělání částí společnosti či vysoká míra nezaměstnanosti. Cesta se uskutečnila díky vstřícnosti katalánské školské inspekce, jejíž zástupce byl během části pobytu také naším průvodcem ...

 

Školství v Katalánsku a Valencii

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Aktuality

Svobodští divadelníci zase po roce

18. 9. 2015

Opět po roce se dnes večer zaplnil sál svobodské sokolovny. Tak jako v loňském i předchozím roce předcházela premiéra nového kusu sobotním Rudolfovým slavnostem. Vzniklo něco nového, lidé se sešli a pobavili.  Kdo se nestihl přijít podívat dnes, bude mít další možnost 2. 10. 2015, zase na stejném místě.

 

Krátké video: https://youtu.be/D725sOSQEss 

 

 

Ochotnické divadlo Svoboda nad Úpou 2015

 
Celý příspěvek

Imigrace a Královéhradecký kraj

28. 8. 2015

Uprchlík, imigrant, islám, Afrika, Sýrie, ... několik frekventovaných slov letošního léta. Vyvolávají nejrůznější pocity. S jejich obsahem zatím naštěstí nemáme zdaleka tolik dočinění co takoví Řekové, Italové nebo Francouzi. Ale i pocity nepodložené zkušeností se transformují do postojů a ty jsou v našich končinách, jak dokládají sociologická data, negativní. Objektivních informací není v tomto směru ve sdělovacích prostředcích zrovna nadbytek.

 

Například o počtu azylantů v Královéhradeckém kraji jsem měl jen mlhavé představy ...

 

imigration-crisis.jpg

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Aktuality

Turistou na Madeiře - EU s nádechem exotiky

10. 8. 2015

Na přelomu července a srpna jsme s manželkou pobývali na Madeiře. Už od prvních dnů jsme si opakovaně říkali, že nevelký lusofonní ostrov předstihuje naše očekávání. Okouzlení krajinou scenérií a bující přírodou jsem na základě předem zjišťovaných informací očekával, jiné prožitky naopak překvapily. Rád dodávám, že ve všech případech pouze příjemně. S nepatrnou nadsázkou by se dalo říci, že Madeira, mimo kulturních památek UNESCO, poskytne příznivcům aktivního trávení volného času velice komplexní zážitek. Naopak pro hotelové a plážové povaleče vyznávající bohatou konzumaci je destinací spíše nevhodnou a určitě zbytečně nákladnou.  

Po kritickém utřídění rozbujelé fotodokumentace připojím k některým lokalitám a tématům pobytu pár poznámek ... 

 

 

madeira_2015_07_26--23-_funchal_jardim-botanico-da-madeira.jpg

 
Celý příspěvek

IYASA podruhé v Janských Lázních

15. 7. 2015

Ještě před řadou vystoupení v královédvorské zoo na letošním Festivalu Africa Live se členové souboru IYASA představili na pódiu před Kolonádou v Janských Lázních. Po loňském úspěchu ani letos zpěváci a tanečníci ze Zimbabwe nezklamali.

 

IYASA - vystoupení v Janských Lázních

 
Celý příspěvek

Po stopách Mistra Jana Husa do Kostnice

9. 7. 2015

Husovo jméno mne zprostředkovaně provázelo od nejútlejšího věku. Pocházím z Kutnohorska, kraje prosyceného husitskou tradicí. Zřícenina Roháčova Siona na okraji sousední vesnice, bojiště bitvy u Malešova (městečka, kde jsem navštěvoval základní školu) a „stříbrná“ Kutná Hora patří k mému dětství stejně, jako dědovo vyprávění o dobách, kdy osudy Zemí Koruny české hýbaly Evropou ...

Některé postřehy z cesty uskutečněné v době šestistého husovského výročí v komentáři k fotogalerii ...


 

 

Cesta k smíření - u pomníku k poctě odkazu MJH odhaleného 4. 7. 2015 v Kostnici

 
Celý příspěvek

Mainau - odpoledne na Bodamském jezeře

8. 7. 2015

Mainau je skutečnou oázou přírodní krásy a harmonie, oblíbeným cílem turistů. Švédská královská rodina Bernadotte proměnila ostrov na Bodamském jezeře v necelého půl čtverečného kilometru zahrad a parků. Pestré květinové výsadby, desetitisíce růžových keřů, palmy, mohutné sekvojovce, cedry či úžasná alej metasekvojí, motýlí dům, palmový skleník ... Několik hodin strávených na ostrově bych si někdy rád zopakoval. Jen by mohlo být o pár stupňů méně.

 

Fotografie z ostrova Mainau

 
Celý příspěvek

Výročí 70 let lesnického školství v Trutnově

28. 6. 2015

Po dva dny probíhaly v Trutnově a Svobodě n. Ú. oslavy 70. výročí lesnického školství v Trutnově. Bohatý program odstartovalo v nově rekonstruovaném přízemí trutnovské budovy ČLA odhalení sochy sv. Huberta vytvořené hořickou sochařskou školou. Vážení hosté dále v pátek absolvovali exkurzi na školním polesí a večer plný pohody v pohostinném prostředí střediska č. 2 ve Svobodě nad Úpou.

Páteční i sobotní celodenní program - Lesnickou pouť v trutnovské školní budově a přilehlém parku - jsem zachytil necelou stovkou snímků. Z mnoha z nich snad vycítíte asi nejdůležitější poselství podobných akcí -  trvalou sounáležitost absolventů se svou školou a upřímnou radost s přátelského setkávání. 

 

70. výročí lesnického školství v Trutnově

 
Celý příspěvek

ZOO Dvůr Králové n. L. otevře Lví safari

15. 6. 2015

Jedna z výkladních skříní Královéhradeckého kraje - ZOO Dvůr Králové nad Labem - chystá na přelomu června a července otevření letošní nejlákavější novinky - Lvího safari. S kolegy z krajského zastupitelstva jsem měl příležitost seznámit se jak s tímto projektem, tak se záměry vedení ZOO spojenými s významným výročím, které toto zařízení oslaví v příštím roce. Pan ředitel Rabas byl výborným průvodcem ...

 

lvi.jpg

 

 

 

 

 
Celý příspěvek

V Mladé Boleslavi o technickém školství

9. 6. 2015

Počátkem června jsem se v prostorách Muzea ŠKODA AUTO a. s. zúčastnil diskuzního setkání zaměstnavatelů z oblasti průmyslu se zástupci škol, MŠMT, ministerstva financí, Úřadu práce ČR, ... .

 

Podpora technického školství
 

 
Celý příspěvek

Rozdali jsme maturitní vysvědčení

5. 6. 2015

Tak jsme úspěšným absolventům našich tří studijních oborů předali maturitní vysvědčení. Ujali se toho už po šestnácté Ti, kteří je sami obdrželi před padesáti! lety. Tato unikátní tradice má svůj počátek v původně zcela spontánní akci emeritního ředitele naší školy RNDr. Josefa Štycha. Také on byl dnes dopoledne jedním z čtveřice přítomných absolventů z roku 1965.

 

Vyřazení maturantů 2015
 

 
Celý příspěvek

Festival národů v Hradci Králové

8. 5. 2015

Komise Rady Královéhradeckého kraje pro lidská práva, jejímž předsedou mám čest být, pořádala 8. 5. 2015 Festival národů s tanečními a hudebními výstupy a možností ochutnat speciality národních kuchyní z Evropy, Asie a Jižní Ameriky. Duší celé akce je paní Ivana Tomková mající na starosti zahraniční vztahy v rámci kanceláře hejtmana KHK.

 

Festival národů Hradec Králové 2015

 
Celý příspěvek

Den kraje 2015

8. 5. 2015

U příležitosti 70. výročí jedné z největších událostí moderní historie probíhal na hradeckém Pivovarském náměstí a v budově KÚ celodenní program Dne kraje.

 

Den kraje 2015

 

 
Celý příspěvek

O hydraulice profesionálně a poutavě

23. 4. 2015

Setkání s opravdovým profesionálem v jakékoliv oblasti je pro vnímavého člověka obohacující. Pokud nejen že brilantně ovládá svůj obor, ale je ochoten se o své poznatky podělit přístupnou formou, navíc nezištně, máme šanci získat neocenitelné zkušenosti. Tak tomu bylo při dnešní několikahodinové přednášce na téma Hydraulika v lesnické technice, jejímž hlavním aktérem byl lektor české pobočky společnosti Bosch Rexroth Ing. Erik Stonawski, Ph.D. 

 

Přednáška na téma Hydraulika v lesnické technice

 
Celý příspěvek

Camouflage - Roxy - Praha

19. 4. 2015

Synthpop je zásadní složkou mého hudebního vkusu a němečtí Camouflage jeho legendárními představiteli. Logicky jsem tedy vyrazil na pražské zastavení jejich GREYSCALE TOUR 2015. Chybu jsem neudělal ...

 

Camouflage - Roxy -Praha

 
Celý příspěvek

Zachraňte tisíce životů

12. 4. 2015

Možná, že jste si v uplynulých dnech při své vycházce do přírody všimli aktivity skokanů hnědých. Aby se pustili do rozmnožování, stačí jim teď z jara jakákoliv louže. Těch je u nás na horách vlivem tajícího sněhu či v nižších polohách po nedávných deštích celkem dost. Dospělé žáby po spáření a nakladení shluků vajíček během pár dnů zmizí. Do pozdního podzimu budou pobývat na souši. Jejich potomstvo však pro zdárný vývoj (metamorfózu) vyžaduje 3 - 4 měsíce pobytu ve vodním prostředí. To jim rychle vysychající kaluž někde u cesty sotva zajistí. Pomoci ohroženým obojživelníkům můžete tím, že jejich vajíčka přemístíte do nějaké perspektivnější lokality - běžně nevysychající stojaté vody. Zkuste vzít třeba cedník, nabrat je do kbelíku a dát jim šanci ...

 

Skokan hnědý

 
Celý příspěvek

Jarní úklid na Rozkoši

11. 4. 2015

Povodí Labe a. s. již třetím rokem koordinuje úklid okolí vodní nádrže Rozkoš od odpadu. Vedle podniku povodí se na úklidu podílí obce z blízkého okolí, Český rybářský svaz, Autokemping Rozkoš a také Východočeská pobočka České společnosti ornitologické jejímž jsem členem. Sobotní úklid východních břehů nádrže jsme s kolegy prokládali pozorováním ptačích druhů jak na hladině, tak v okolním terénu. 

 

Jarní úklid na Rozkoši 2015

 
Celý příspěvek

Apríííl 2015

1. 4. 2015

april.jpg

 

Svoboda nad Úpou, 1. 4. 2015

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Aktuality

Podpořili jsme školu pro sluchově postižené

30. 3. 2015

Po druhé v poslední době jsme se dnes na zasedání Zastupitelstva Královéhradeckého kraje věnovali problematice vzniku vyšší odborné školy (VOŠ) se vzdělávacím programem Tlumočník českého znakového jazyka. Ta by po završení akreditace oboru měla vzniknout v rámci unikátní, krajem zřizované školy pro sluchově postižené Štefánikova 549, Hradec Králové.


Podrobně o průběhu jednání zastupitelstva na stranách 13 - 15 zápisu z 20. zasedání.

 

 

 

deaf.jpg

 

 

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Aktuality

Revitalizovaný areál v Kuksu otevřen

23. 3. 2015

Dnes přestřižení pásky, nezbytné projevy, ... a od následujícího víkendu otevření obnoveného barokního areálu v Kuksu pro veřejnost.  Udělejte si čas a přijďte se podívat jak vypadá dobře investovaná půlmiliarda. Po absolvování důkladné prohlídky rekonstruovaných prostor mohu jen doporučit.

 

Video z akce ...

 

Hospitál Kuks

 
Celý příspěvek

Pěkný den v Lysé nad Labem

21. 3. 2015

Mezi desítkami akcí pořádaných během roku na výstavišti v Lysé nad Labem je několik orientovaných na oblasti, které jednotlivé členy naší rodiny zajímají. V případě výstavy Zemědělec – jaro 2015 spojené s Festivalem koní šlo pro mne – vášnivého zahrádkáře i pro manželku s mladší dcerou, obdivovatelky koní, o takřka ideální mix ...

 

Výstava Zemědělec - Lysá nad Labem 2015
 

 
Celý příspěvek

Částečné zatmění Slunce - 50.6283706N, 15.8045872E

20. 3. 2015

Ideální počasí umožnilo fotografické pokusy v průběhu zajímavého astronomického jevu.

 

Částečné zatmění Slunce 20.3.2015

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Aktuality

Školní exkurze - obnovitelné zdroje energie

18. 3. 2015

Společnost ČEZ a. s. vyvíjí bohaté aktivity v oblasti podpory vzdělávání. Mimo jiné provozuje 11 informačních center jejichž návštěva zaručuje smysluplný obsah školní exkurze. Se svými žáky jsem navštívil expozici umístěnou v secesním objektu královéhradecké vodní elektrárny "Hučák" věnovanou obnovitelným zdrojům energie.

 

Infocentrum ČEZu v Hradci Králové

 
Celý příspěvek

Černobílé ohlédnutí za sjezdem socdem

14. 3. 2015

Letošní 38. sjezd naší strany (třetí, který jsem absolvoval) měl být v podstatě poklidnou akcí, jako by ani mocenských bojů nebylo. A skutečně, dva uplynulé dny se nesly v duchu jednoty. Delegáti, hosté a zástupci myšlenkově spřízněných organizací (namátkou Mladí sociální demokraté, Idealisté cz., Masarykova demokratická akademie, ProAlt či Zvonečník) se setkali 13. -14. 3. v Paláci kultury tedy vlastně v Kongresovém centru Praha. Něco z atmosféry naší vrcholné akce jsem zachytil na fotografiích ...

 

38. sjezd ČSSD Praha

 
Celý příspěvek

Pálava v únoru? Proč ne!

20. 2. 2015

Únorová turistika na samém jihu naší vlasti nám přinesla to, co jsme s manželkou očekávali. Tam, kde se na jaře, v létě a dlouho do podzimu nestačíte vyhýbat ostatním návštěvníkům, neuvěřitelný klid a navíc i přírodu s hlásícími se známkami jara. 

 

Svatý kopeček u Mikulova

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Aktuality

Zoo Zlín není úspěšná náhodou

17. 2. 2015

Po loňské zimní návštěvě vídeňské zoo padla letošní volba na zoologickou zahradu zlínskou. Kolem secesního zámečku Lešná je k vidění 220 druhů zvířat (např. Praha 650 druhů, Dvůr Králové přes 300). Zahrada je u nás po pražské druhou nejnavštěvovanější, takže jsme byli zvědaví, jaký dojem na nás udělá …

Zoo Zlín

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Aktuality | Fotografie: ČR - Zlín - ZOO 2015 02

Chocholouš na třetí koleji ...

16. 2. 2015

Chocholouš obecný patří v důsledku prudkého poklesu početnosti k ptačím druhům, které spatříte jen málokde. Každé setkání s ním je pro mne svátečním zážitkem. Tentokrát to bylo v Břeclavi na železničním nádraží ...

chocholous--4-.jpg

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Aktuality