Jdi na obsah Jdi na menu

60. výročí lesnického školství ve Svobodě n. Ú.

18. 9. 2021

Dne 1. září 1961 se začala psát historie lesnického školství ve Svobodě nad Úpou. V sobotu 18. září 2021 si pracovníci České lesnické akademie Trutnov, absolventi a četní hosté připomněli úctyhodných šest dekád, po které se ve Svobodě nad Úpou připravují na svou nelehkou profesi budoucí lesní dělníci, ti, bez nichž by naše lesní hospodářství, tak jak jej známe, nemohlo existovat.

Dnes nejde jen o tradiční dřevorubce, jejichž výhradně ruční nářadí nahradily koncem 60. let minulého století motorové pily, ale stále častěji také o operátory těžebně dopravních strojů – harvestorů a vyvážecích traktorů.

 

Na úvodní oficiální část spojenou s připomínkou odkazu zesnulého dlouholetého ředitele školy Mgr. Jana Korbeláře a odhalením sochy sv. Šimona Kananejského, apoštola a patrona dřevorubců, navázal celodenní program s ukázkami provozu lesnické techniky, počítačových simulátorů, prací žáků, stanovištěm lesní pedagogiky a expozicí fotografií a dokumentů z historie školy. K příjemnému průběhu akce přispělo bohaté občerstvení připravené ve školní jídelně mimo jiné ze zvěřiny pocházející ze školních honiteb a rovněž hudební vystoupení trubačů ČLA Trutnov a skupiny Wolf’s colony.

 

Tak jako před šedesáti lety jsou i dnes největším bohatstvím školy její zaměstnanci, často vlastní absolventi a nadějí do budoucna mladí lidé s opravdovým zájmem o poctivou práci při obhospodařování našich lesů. Ti i oni mají ke svému společnému snažení k dispozici technické vybavení, kterým se nemůže pochlubit žádná ze zbývajících lesnických škol v naší zemi. Tuto skutečnost potvrzují žáci, kteří směřují do Svobody nad Úpou jak ze všech koutů České republiky, tak i ze Slovenska a v nedávné minulosti také z Polska.