Jdi na obsah Jdi na menu

Burgundský odkaz i přítomnost

30. 9. 2019

V pozdním odpoledni, před šestou hodinou, začíná poslední návštěvníky dijonského muzea krásných umění (Musée des Beaux-Arts de Dijon) decentně vyhánět z výstavních prostor opakovaný zvukový signál. Příhodná chvíle přichází. Čekám, až se vyprázdní síň gardy a nadhledu jejího ochozu využívám k fotografování strnulé krásy, která výmluvně dokládá ambice vévodů z Valois v době největšího rozmachu Burgundského vévodství v letech 1364 – 1477, za vlády posledních čtyř z nich.

 

Zdobné mramorové náhrobky Filipa Smělého a Jana Nebojácného s manželkou nejsou jedinou památkou dob, kdy burgundská moc čerpající z držav nejen na francouzském území, ale zejména ve Flandrech úspěšně konkurovala francouzské královské moci.

 

V Dijonu a blízkém okolí jich najdeme celou řadu, ale samozřejmě nelze opomenout ani duchovní odkaz středověkých klášterů a lákavé bohatství současnosti –  vinařství, výrobu sýrů nebo známých hořčic.

 

 

A co jsem v Dijonu a okolí stihl:

 

1. Beaune - hospital (1443)

 

2. Dijon: katedrála svatého Benigna Dijonského má úctyhodnou historii počínající roku 535, kdy byla na jejím místě vystavěna nad hrobem sv. Béninga první bazilika. Tento významný lokální svatý, patří mezi světce o nichž nemáme žádné věrohodné zprávy. Snad byl žákem Polykarpa ze Smyrny, který byl vyslán šířit evangelium do oblasti Galie. Jisté je, že již kolem přelomu tisíciletí byla původní bazilika významným poutním cílem a místo čekal pozoruhodný stavební rozvoj ...

 

3. Dijon: kostel Notre-Dame - v případě gotického kostela, jehož budování počalo v roce 1220, je prvním dojmem západní průčelí - exteriér opravdu poutavý a podobně jako u sv. Archanděla Michaela svým tvaroslovím jedinečný. Uvnitř navíc najdete zázračnou románskou sošku.

 

4. Dijon: kostel sv. Michaela Archanděla - stavěn v letech 1499 - 1667 překvapí "dvojí tváří" netradiční kombinace gotiky a renesanční architektury. Obejděte kostel, abyste porovnali pohled od východu se západním průčelím s dvojicí věží. V interiéru se nachází mimo jiné nenápadná votivní kaple nedávno kanonizované karmelitánky sv. Alžběty od Trojice.

 

5. Dijon: Mojžíšova studna aneb nebojte se vstoupit do psychiatrické léčebny

 

6. Dijon: Muzeum krásných umění - top cíl pro vnímavého turistu prošel v letech 2008 - 19 kompletní rekonstrukcí. Velkorysé výstavní prostory, řada špičkových artefaktů, vstupné 0€.

 

7. Dijon: Muzeum Rude vystavuje sádrové odlitky soch Francoise Rude známého především jakou autor jednoho ze čtyř hlavních sousoší na pařížském Vítězném oblouku.

 

8. Dijon: centrum města, park a náměstí Darcy, typická hrázděná architektura ...

 

9. Gevrey-Chambertin - sýrárna Gaugry ve světoznámé vinařské obci, v místě odkud možná nechal dovézt náš Otec Vlasti  do Čech sazenice Pinot Noir. Příznivým klimatem požehnané vinice na mírných svazích vinařské podoblasti Côte de Nuits mezi Dijonem a Beaune jsem zachytil jen letmo přes okno autobusu.   

 

10. Saint-Nicolas-lès-Cîteaux: klášter Citeaux

 

 

 

 

 

Náhledy fotografií ze složky Francie - Beaune - Hôtel-Dieu 2019 09