Jdi na obsah Jdi na menu

U polských přátel v soutěžním duchu

21. 9. 2018

Déle než deset let trvají vzájemné návštěvy a pobyty pracovníků a žáků ČLA Trutnov s kolegy z partnerské lesnické školy v polském Rogozinci. Novinkou letošního podzimního setkání byla soutěž tradičních i méně obvyklých dovedností spojených s těžbou dřeva. V zápolení s domácími a žáky Waldarbeitsschule z braniborského Kunsterspringu družstvo tvořené čtveřicí žáků třetího ročníku učebního oboru Lesní mechanizátor nikterak nezaostalo a v součtu hodnocení devíti disciplín obsadilo druhé místo, o pouhý bod za družstvem hostitelské školy. Za dobrou reprezentaci a plné nasazení si zaslouží dík! 

 

Na programu nebylo jen soutěžení, ale samozřejmě i vzájemná neformální setkání, návštěva symbolu kraje – Sochy Krista Krále ve Świebodzině, dále plavba po blízkém jezeře (Jezioro Bledno) či prohlídka opevnění z období II. světové války.

 

Právě volnější chvíle umožňují snad to nejcennější, co mohou podobné kontakty přinést - rozhovory o práci a životě, srovnání našich podmínek se situací severních sousedů (a tentokrát i východních Němců). Je nadmíru zajímavé slyšet o tématech, která pronikla i do našich médií hlavního proudu (reforma soudního systému, pohled na politiku vládní strany Právo a spravedlnost, tlak Evropské komise na Polsko, vliv vlády na nevládní organizace, ...) z jiného pohledu, než nám zprostředkovávají západní sdělovací prostředky, včetně našich (čest světlým výjimkám). Obraz světa se rozšíří, mezi černou a bílou vstoupí další odstíny ...