Jdi na obsah Jdi na menu

Ostia Antica - v ruinách přístavního města

28. 9. 2016

Na trase příměstské železnice směřující z římského nádraží Porta San Paolo k blízkým plážím Tyrhénského moře na Lido di Ostia projíždí souprava CAF MA300 nenápadnou stanicí Ostia Antica.

 

Zastávka Ostia Antica

 

 

Jakkoli moře i na konci září láká k osvěžení, bylo by velkou chybou nevěnovat pozornost pozůstatkům jednoho z nejzachovalejších sídel římské doby ve zdejším archeologickém areálu. Nakonec noční koupání má také něco do sebe.

 

Lido di Ostia - pláže Tyrhénského moře

 

 

Jen několik minut pěšky od zastávky zaujme hrad kardinála Giuliana della Rovere - pozdějšího papeže Julia II a hned naproti přes silnici vstupní brána na území kdysi stotisícového města, hlavního překladiště zboží z provincií, které odsud putovalo po Tibeře do Věčného města.

 

Ostia Antica - hrad kardinála Giuliana della Rovere

 

Ostia Antica - vstup do areálu

 

Úpadek místa na konci 4. století už nikdy nenásledovalo období nového rozkvětu a stavební činnosti. Záplavy na Tibeře vše postupně zanesly, takže vykopávky a konzervační práce odhalily pro ctitele antických památek i po půldruhém tisíciletí výborně zachovalý komplex. Pozdě odpoledne zde bylo téměř prázdno a tedy zvláště vhodno k rozjímání nad pomíjivostí světa ...

 

Náhledy fotografií ze složky Itálie - Lazio - Ostia Antica 2016 09