Jdi na obsah Jdi na menu

Kampaň Nature Alert měla smysl!

7. 12. 2016

BirdLife International, Česká společnost ornitologická a dalších 100 organizací z celé Evropy spustily tuto kampaň vycházející z faktu, že je ochrana přírody pro Evropany (včetně Čechů) důležitá (v průzkumu Eurobarometru se v tomto smyslu vyjádřilo 95% dotázaných).

Nyní ale jde o zachování konkrétní podoby právních předpisů, kterým většina z nás nerozumí. Pokud se počítáte k této většině a současně důvěřujete odborníkům z ČSO a BirdLife International, je vše připraveno přesně pro Vás. 
 


Zveřejnění oficiálních výsledků veřejné konzultace se očekává na podzim 2015 a finální rozhodnutí o budoucnosti směrnic by mělo padnout do června 2016.



Obě směrnice chrání dohromady přes 1000 druhů vzácných či ohrožených rostlin a zvířat a přes 27 000 přírodních lokalit napříč celou Evropou. Směrnice napomohly úspěšné záchraně a návratu řady typických evropských zvířat, jako jsou vlk, rys, orel mořský nebo tuleň obecný. Díky směrnicím má dnes Evropa nejrozsáhlejší síť chráněných území na světě, která pokrývá téměř pětinu území EU.

 


Vědecké studie jasně dokládají, že směrnice efektivně chrání klíčové ohrožené druhy a společenstva a významně přispívají k socioekonomickému rozvoji regionů.

 


Souběžně s veřejnými konzultacemi zjišťovala Evropská komise i názory širokého spektra subjektů, od ministerstev jednotlivých států po představitele průmyslu, zemědělství i ekologických nevládních organizací. Převážná většina došlých odpovědí podporuje směrnice a jejich zachování a zdůrazňuje potřebu jejich řádného naplnění, včetně potřebného financování. Pouze několik subjektů zpochybňuje směrnice v jejich současné podobě a žádá zásadní změny. Týká se to některých zemědělských a lesnických organizací a průmyslové rybářské lobby.
 

 

Více o Směrnici o ptácích ...


Více o Směrnici o stanovištích ...