Jdi na obsah Jdi na menu

Moravskoslezské pomezí - doba postsmrková

9. 10. 2019

Olomoucko a Opavsko - před rokem a půl odtud ještě proudily jeden za druhým kamiony naložené kůrovcovým dřívím. Dnes už je tu v podstatě vykáceno a řeší se obnova a výchova lesa. Setkání s lesním správcem Ing. Jiřím Grodou bylo opět velice podnětné. Překonat osmihodinové utrpení cesty tam a zpět po našich rozkopaných silnicích nebylo rozhodně marné.

 

Třída 3. H navštívila Vojenský újezd Libavá a LS Vítkov LČR s. p. a nahlédla do budoucnosti lesnictví. Zatímco u nás na severu pohlcuje provozní každodennost kůrovcová kalamita, na pomezí Moravy a Slezska už opravují odvozními soupravami rozbité silnice, řeší varianty zalesňování rozlehlých holin, následnou složitou výchovu smíšených porostů či produkční vlastnosti břízy.

 

Základní poučení z exkurze by mohla znít  – vykácet porost je  ta nejjednodušší část řešení celého problému, maximálně zpomalujte rozpad smrkových porostů, využívejte přirozenou obnovu  a hlavně intenzivně lovte spárkatou zvěř - pak se dočkáte i „zázraků“ v podobě jedle odrůstající bez jakékoliv ochrany.

 

Podrobný text k exkurzi najdete zde.

 

Náhledy fotografií ze složky ČLA Trutnov - exkurze na LS Vítkov 2019 10