Jdi na obsah Jdi na menu

Na tři dny v Ústeckém kraji

5. 7. 2014

Zaměstnanecké exkurze organizované kolegou Pavlem zavedly účastníky v předchozích dvou letech na jižní Moravu, tentokrát jsme se první prázdninový týden rozjeli opačným směrem. Přesto, že Ústecký kraj nepatří v obecném povědomí k atraktivním destinacím, přesvědčili jsme se, že má co nabídnout.

Odpoledne prvního dne bylo na programu seznámení s NP České Švýcarsko - ředitel odboru péče o ekosystémy Ing. Jan Drozd nás na jednotlivých zastávkách naučné stezky Jetřichovické skály informoval o místopisu, lesnickém a mysliveckém hospodaření i dalších místních zajímavostech.

Větší část druhého dne jsme věnovali naučné stezce Okolím Hřenska, na jejíž trase se nachází i známá Pravčická brána. Po obědě následovala krátká zastávka v Hřensku – nejníže položená obec České republiky nebyla tentokrát zaplavena velkou vodou, ale usměvavými vietnamskými prodejci. 

Odtud jsme pokračovali proti proudu naší největší řeky do Velkých Žernosek, zde jsme se na vinici, ve sklepích, i u sklenky vína seznámili s téměř tisíciletou historií pěstování vinné révy v zdejší oblasti zvané Porta Bohemica.

Třetího dne jsme si nenechali zkazit náladu deštivým počasím a dopřáli si trochu netradiční pohled na svět – vyjížďku po Labi s místními majiteli motorových lodí.

Velké díky patří panu řediteli za zapůjčení školního autobusu.
 

 

Náhledy fotografií ze složky ČR - NP České Švýcarsko 2014 07