Jdi na obsah Jdi na menu

Oslavy 70. výročí SDH v Chroustkově

22. 5. 2014

Můj děd Václav Franc (1911-1982) byl jedním ze sedmnácti mužů, kteří 20. května 1944 založili v mé rodné obci na Kutnohorsku sbor dobrovolných hasičů. Oslava 70. výročí této události byla uplynulou sobotu příležitostí pro setkání občanů v rekonstruované hasičské zbrojnici ...

Datum založení je v kontextu historie dobrovolného hasičství nápadně pozdní. Mnohde už mají sté výročí dávno, dávno za sebou a v Chroustkově teprve sedmdesátka? Jak to?

Inu, chroustkovští mladíci ani pantátové nebyli v tomto směru sami od sebe zrovna akční. Až situace, kdy hroutící se nacistické Německo již nebylo schopno efektivně chránit vzdušný prostor nad obsazenými územími, vedla protektorátní správu k zvýšenému tlaku na existenci těchto sborů jako logické reakci na spojenecké nálety ...

O spojeneckých náletech na Kolín

O náletu na Neratovice

O náletu na Kralupy

Kniha Bomby pod Řípem



A protože úřady řídí a lidé se nechají řídit v každé době, vzniklo toto sdružení, které zejména v době 50. let 20. století dosahovalo, jak svědčí některé dokumenty, pěkných výsledků.

V době mého dětství v 80. letech si dobře vzpomínám na občasná cvičení u návesního rybníčku či na louce u splavu na Chlístovickém potoce a pak také na výjezdy Tatrou 805 na hasičskou soutěž do Roztěže. To se pak na návsi dlouho sušily hadice a v souvislosti s tím se mi vryl do paměti cinkavý zvuk hliníkových koncovek narážejících ve větru do ocelové konstrukce sušáku, který stával rovněž poblíž rybníčku.

V současnosti chroustkovští hasiči organizují zejména kulturní život v obci, k čemuž využívají svépomocí zrekonstruovanou požární zbrojnici.