Jdi na obsah Jdi na menu

Nový výukový simulátor na obzoru

10. 3. 2014

Pokud zadáte ve vyhledávači Google heslo simulátor harvestoru, ne náhodou vás nejvýše umístěné odkazy nasměrují na Českou lesnickou akademii Trutnov.

V roce 2000 byl na naší škole (konkrétně ve Svobodě nad Úpou) ve spolupráci s firmou Valtek a. s. (dnes Komatsu Forest GmbH) a se zásadní podporou LČR s. p. uveden do provozu simulátor harvestorových technologií VALMET - ORYX. Tehdy šlo o první instalaci svého druhu v zemích střední Evropy. Od školního roku 2001/2002 se stal simulátor součástí výuky budoucích specialistů v oblasti provozu a obsluhy těžebně dopravních strojů.

Naším dlouhodobým cílem po léta zůstává model ze skandinávských zemí, kde mají žáci ve školách našeho typu k dispozici simulátory všech předních výrobců težebně dopravních strojů. Nyní se rýsuje příležitost alespoň se k tomuto stavu přiblížit.

Počátkem března 2014 získal zřizovatel České lesnické akademie Trutnov, tedy Královéhradecký kraj, 242 milionů korun z Regionálního operačního programu Severovýchod a rozhodl se je mimo jiné využít i pro jedenáct středoškolských projektů. Jedním z nich je i nákup dalšího výukového simulátoru podpořený 2,4 milionovou dotací.