Jdi na obsah Jdi na menu

Od Julských Alp k Jadranu

10. 7. 2016

Mimo známé turistické cíle jsme na počátku cesty navštívili městečko Zreče, 100 km na severovýchod od Lublaně. V oblasti Štýrska, v údolí říčky Dravinja. Okolo vrcholy jediného silikátového pohoří ve Slovinsku - masivu Pohorje - přímo nad městečkem do 700 m. n. m., nejvyšší Crni Vrh 1543 m. n. m. asi 15 km na SZ od Zreče. Krajina s cca 70 % lesnatostí, lesy převážně smíšené s převahou listnáčů - buk, jasan, jilmy, kaštanovník. Na SZ ve vzdálenosti asi 8 km středisko zimních sportů Rogla, jedno z nejvýznamnějších ve Slovinsku. Moderní lázně (Terme Zreče) jsou hlavním turistickým magnetem místa a společně s ubytováním v soukromí, stravováním a se střediskem Rogla tvoří logický socioekonomický celek zaměstnávající cca 50 % zdejší práceschopné populace.

 

Významný podíl má i zemědělství, kde zůstala zachována relativně pestrá struktura zahrad, sadů, vinohradů, pásů polí a luk. Podstatně citlivější obhospodařování luk demonstrovala výrazně pestřejší druhová skladba než je obvyklé v našich končinách. Významným podnikem je strojírenská firma UNIOR, jejíž generální ředitel od poloviny 70. let 20. století prosazoval rozvoj jak lyžařského střediska, tak rozšiřování lázeňských a ubytovacích kapacit. V městečku jsem navštívil zajímavou moderní přístavbu kostela sv. Jiljí s nepřehlédnutelnou výzdobou - obrazy biblických výjevů formou naivního umění.

 

 

Přejezd do hlavního města Ljubljaně. Představte si něco mezi Hradcem Králové a Karlovými Vary. Ani ne třistatisícová metropole bez úmorných předměstí, zato s útulným centrem kolem řeky Ljubljanice a dominantou hradního vrchu. Středoevropská atmosféra a nesporné ambice v oblasti cestovního ruchu. Během několika málo hodin v klidu stihnete tržnici, Plečnikovo nábřeží s kolonádou, Trojmostí, výstup křivolakými cestičkami na hradní návrší, výhled z terasy ve 12. patře výškové budovy zvané Nebotičnik - ve 30. letech 20. století jedné z nejvyšších staveb Evropy i nějaké to sousto. V tomto ohledu večeře pro tři osoby v solidní restauraci - místní speciality včetně nápojů 35€. Doporučit mohu též výběr lahodných zmrzlin v cukrárně Cacao - kopeček za 1,6€.   

 

Podívejte se na "slovinské" díly seriálu Šumné stopy.

 

 

Nocleh - hotel Ambient *** v jedenáctitisícovém města Domžale cca 15 km od centra Ljubljaně.

 

Co jsme viděli dále? Savický vodopád nad Bohinjským jezerem, Bohinjské jezero v podhůří Julských Alp v lůně bukových lesů s balvany a skalkami všudypřítomného vápence - v podrostu namátkou havez česnáčková, razilka smrdutá,  volovec vrbolistý, prstnatec (snad) Fuchsův a hojně poletující běloskvrnáči. Soutěsku Vintgar vzdálenou asi 5 km od Bledu, kterou modelovala řeka Radovna - 1600 m chodníků a lávek nad peřejemi i tůněmi s modrozelenou, sluncem prozářenou vodou plnou statných pstruhů. Z pozoruhodných rostlin zmíním jelení jazyk celolistý, pokud jde o faunu, pak nešlo přehlédnout konipasy horské - zde v takřka ideálním prostředí. 

 

 

Dál k jihu - fotogenický Predjamský hrad a rozlehlá jeskyně Postojna poblíž stejnojmenného, nepříliš přívětivě působícího města. Turistická infrastruktura na vysoké úrovni, vstupné 24€, audioprůvodce v češtině, podzemní prostory s neobyčejně členitou a zachovalou krasovou výzdobou ... a davy, davy a zase davy návštěvníků - budiž na ně každý připraven. Znalci Slovinska doporučují spíše ne tak frekventovanou a rovněž prý mimořádně působivou Škocjanskou jeskyni.

 

 

Na trase z Postojné k náhorní plošině Nanos upoutají bukové porosty silně poškozené výskytem extrémní ledovky v lednu 2014.

 

Souvislé lesy ustupují, vjíždíme do oblasti Primorska - kraj středozemního rázu ohraničuje 47 km slovinské pobřeží na němž jsme nejdříve navštívili letovisko Portorož (v korunách borovic řádily cikády) z něhož jsem se vydal pobřežní promenádou do mnohem malebnějšího městečka Piran, kam nesmí automobilová doprava. Trochu ospalý klid rušilo jen hvízdání desítek rorýsů kroužících kolem kampanily kostela svatého Jiří. Zde, na nejzápadnějším výběžku slovinského pobřeží Jadranu, vychutnáte benátskou architekturu kolem kouzelného Tartiniho náměstí, klid úzkých uliček i přírodní, kamenitou pláž pod 80 m vysokým útesem na severu poloostrova.

 

 

 

Náhledy fotografií ze složky Slovinsko 2016 07