Jdi na obsah Jdi na menu

Aktuálně k dění ve SLL Janské Lázně

9. 10. 2013

Dnes jsem se zúčastnil pracovního semináře „Situace v lázeňství a restrukturalizace Státních léčebných lázní Janské Lázně, státní podnik“. O kritické situaci v českém lázeňství obecně nejprve informoval přítomné zástupce místních samospráv krkonošských obcí řídící sekce lázeňství Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče ČR Bc. Martin Vacek.

Druhou, časově výrazně rozsáhlejší část programu uvedl  (dočasný?) ředitel státního podniku Ing. Josef Šimurda obsáhlým referátem o restrukturalizačních krocích a vizích, které v rámci úsilí o zachování lázeňské péče v posledních měsících se svým týmem provedl či zamýšlí uvést v život. Následovala tematicky zaměřená vystoupení vedoucích pracovníků jednotlivých úseků (dětská léčebna Vesna, léčebna dospělých, ošetřovatelský úsek, …). 
 

Několik zajímavých informací ze semináře ...

  • v ČR zcela mimořádná míra existenční propojenosti lázní a města (např. nemovitosti v centru města včetně "náměstí" před kolonádou jsou majetkem lázeňské organizace, vzájemná závislost na udržování průjezdnosti místních komunikací v zimním období, ...)
  • v SLL pracuje cca 30 % práceschopného obyvatelstva Janských Lázní
  • SLL jsou ve městě vlastníkem 124 bytů a 87 lůžek na ubytovnách
  • hospodářský výsledek roku 2011 ještě kladný ve výši 1 406 000 Kč, v roce 2012 ale již propad na - 32 014 000 Kč!
  • v rámci restrukturalizace odešlo v několika posledních měsících 70 zaměstnanců (tj. cca 20 %), z toho 55 po výpovědi
  • aktuální naplněnost dětské léčebny Vesna je 80 % (v květnu letošního roku se mluvilo o její likvidaci)
  • výdaje zdravotních pojišťoven v ČR na Lázeňskou péči poklesli z 3,7 mld. Kč v roce 2011 na plánovaných 1,5 mld. Kč v roce 2013 (problematika úhradové vyhlášky

Vzhledem k tomu, že jsem v posledních cca šesti letech (ať jako občan, zastupitel či radní Janských Lázní) pozorně sledoval dění kolem naší lázeňské organizace, byla pro mne tato akce přínosná nejen po stránce prohloubení poznatků a načerpání aktuálních informací, ale i vzhledem k celkovému dojmu z toho, že ve vztahu k veřejnosti lázně snad definitivně opustily nešťastnou letitou pozici opouzdřeného mikrosvěta, který si žije sám pro sebe a příliš nereflektuje své okolí. Takové změny nelze než přivítat a držet palce ...

Co asi lázním přinese výběrové řízení na funkci ředitele plánované na 16. 10. 2013?

 

Náhledy fotografií ze složky Janské Lázně (Johannisbad)