Jdi na obsah Jdi na menu

Muzeum, které nelze minout

16. 12. 2014

Jihoněmecká dálnice A6 spojující hraniční přechod Rozvadov se Saarbrückenem na německo-francouzské hranici míjí cca 460 km od Prahy předměstí celkem nenápadného, dvanáctitisícového Sinsheimu. Zde, naproti nedávno vybudovanému fotbalového stadionu Rhein-Neckar Arena, upoutá nevšední scenérie dvou nadzvukových dopravních letadel - nepřehlédnutelný symbol místního technického muzea, jednoho z největších a nejnavštěvovanějších v Evropě. To je dostatečný důvod, proč se na jinak zcela nevábném okraji bádensko-württembergského maloměsta alespoň na pár hodin zastavit. Haly i venkovní prostory, tentokrát příjemně prosté návštěvnických davů, poskytují atraktivní podívanou i zdroj poučení.
 

Pokud byste svůj obdiv k výsledkům lidského technické umu dostatečně neukojili na tomto místě, pak je tu něco podobného v asi 40 km vzdáleném městě Speyer (Špýr), tedy již V Porýní-Falci. V nesrovnatelně zajímavějším městě (pro Čechy určitě, neboť se tu v největší dochované románské stavbě - dómu Panny Marie a sv. Štěpána postaveném v letech 1030-1061 konala 1. září 1310 svatba Jana Lucemburského a Elišky Přemyslovny) sídlí další technické muzeum lákající např. na raketoplán Buran, ponorku U9, letadlo An-22 či Boeing 747.

 

Návštěva této rozsáhlé soukromé expozice byla jedním z bodů programu cesty 54 pozvaných zájemců z ČR organizované poslancem EP RNDr. Pavlem Pocem.