Jdi na obsah Jdi na menu

V Lužických horách a Horní Lužici

4. 7. 2020

Česká lesnická akademie uspořádala pro zaměstnance exkurzi do oblasti Lužických hor a Horní Lužice. Čtyři dny naplněné od časného rána do pozdně nočních hodin spoustou rozhovorů, setkání se zajímavými lidmi, úžasu nad přírodními a kulturními památkami jsme si opravdu užili.

 

V liduprázdných Lužických horách jsme vystoupali na nejvyšší horu Luž a zajímavý, poněkud nižší vrchol Klíč (někteří i podruhé za východem Slunce) s netypicky vysoko položeným porostem teplomilných tolitových doubrav. Kratičkou zastávku jsme věnovali také všeobecně známému geologickému útvaru, Panské skále (ta již územně spadá pod CHKO České středohoří). Pro zastávku na oběd mohu doporučit restauraci pivovaru Cvikov a restauraci na Hřebenovce v Krompachu - Valech.

 


Na německé straně jsme projeli celou Horní Lužicí (tolik luňáků červených jsem ještě neviděl), která byla po čtyři staletí součástí zemí Koruny království českého. Navštívili jsme Fürst-Pückler-Park Bad Muskau - 830 ha, největší park anglického stylu ve střední Evropě, lokalita je zařazena pod UNESCO.

 

Görlitz - městská památková rezervace, 4000 památkově cenných objektů.

 

Marienthal - na parkovišti nad klášterem třešňové stromy vynikajících odrůd, už jsem si pomyslel, že k tomu hlavnímu snad ani nedorazíme. Založený v roce 1234 českým královským párem Kunhutou Štaufskou a Václavem I. 

 

Oybin - prohlídka impozantní zříceniny hradu a kláštera Oybin, jednoho z významných opěrných bodů územní expanze v období vlády Karla IV. K nezapomenutelným momentům oybinského odpoledne řadím koncert kolegy Bořka Trávníčka z děl hudebního skladatele 14. století Guillauma de Machaut.

 


Začátek a konec cesty jsme v roce, kdy si připomínáme 75. výročí působení lesnických škol v Trutnově, věnovali dvěma zásadním místům spojeným s historií naší školy a to Bělé pod Bezdězem a Zákupům.

 

Bělá pod Bezdězem - prohlídka města a zámku, který byl v letech 1855-1904 sídlem lesnické školy, s historikem Josefem Müllerem. Zvláště jsme si připomněli život a dílo botanika, středoškolského učitele a zakladatele mikroklimatologie Emanuela Purkyně.

 

Zákupy - naším celodenním průvodcem a pozorným hostitelem se zde stal starosta města Ing. Radek Lípa (absolvent naší školy z roku 1998) se svými kolegy Josefem Jirotkou (absolvent 1965) a Matoušem Hrubanem (absolvent 2018) – všichni jmenovaní zasluhují náš velký dík. V Zákupech působila lesnická škola po přestěhování z Bělé p. B. v letech 1904-40. Ing. Lípa zde inicioval vznik naučné stezky připomínající zdejší historii lesnického školství a zámeckou expozici bytu lesního rady Ing. Mati. Porozhlédli jsme se i po tom, v jakém stavu se nyní nacházejí budovy bývalé školy.

 

 

 

Náhledy fotografií ze složky ČR - Lužické hory 2020 07