Jdi na obsah Jdi na menu

Zoo Budapešť - za zvířaty i architekturou

6. 3. 2016

Plocha zoologické zahrady dnes zcela obklopené zástavbou je 17,3 ha - (srovnej Praha 58 ha, Dvůr Králové 72 ha), na webu uvádí přes 1000 druhů chovaných živočichů a kolem 2000 druhů, poddruhů a variet rostlin. Vstupné bylo 2500 HUF pro dospělého.

 

Poblíž hlavního vchodu směrem k Japonské zahradě jsem zaznamenal i tabulky se stručným popisem k vysazeným dřevinám. V podrostu stromů a keřů kvetly sněženky, bledule, ladoňky, vzácněji i drobné kosatce, s nimiž dotvářely jarní dojem vilíny a jasmín nahokvětý.

 

Vedle architektonických dominant mne zaujalo velké jezírko s ostrůvky lemované mohutnými topoly a dalšími vzrostlými dřevinami - zde v bezpečí prosperuje kolonie kormoránů a volavek. Pro volně žijící ptáky je celý areál vůbec opravdovou oázou - s exotickými chovanci jej v den naší návštěvy sdíleli šedivky, kavky, městští holuby a početná hejna vrabců. 

 

V některých pavilonech probíhala práce na rekonstrukcích, což lze vzhledem k mimosezóně pochopit a nijak to nenarušilo celkový příznivý dojem. Pokud bych měl něco vytknout, byla by to na první pohled určitá zanedbanost vnitřních prostor v některých expozicích - jmenovitě uvedu akvária v pavilonu tropické Ameriky v kontrastu k nádherným skleněným mozaikám Miksy Rotha - maďarského velmistra tohoto řemesla nebo interiér vnějškově úchvatného, nedávno rekonstruovaného Domu slonů, ověšený v kopuli pavučinami právě tam, kde by se měl návštěvník kochat secesně stylizovaným ztvárněním slonů, hrochů a nosorožců. 

 

Vyzdvihl bych namátkou expozice dunajských ekosystémů, záchrannou stanici pro ptactvo, funkční a prostorné pavilony lidoopů a velkých savanových savců. Z chovaných druhů mne potěšil varan komodský, papoušek kea, sova králičí, takin, vombat, sup bělohlavý, hroši a nosorožci ... Koalí samečkové Vobara a Nur-Nuru-Bin, které chová zoo právě rok, se nenechali vyrušovat a vyspávali, takže jsem nefotografoval nehybné šedé kuličky, ale speciální váhu, na níž ošetřovatelé sledují, jak jejich svěřenci prospívají.



Na závěr mne napadá, že bych se v této menší, ale zajímavé zoo asi nechtěl pohybovat v plné návštěvnické sezóně, davy se tu nemají kde rozptýlit a nejen místa jako dětské hřiště, "petting zoo" či "Australia Train" budou pravděpodobně nepříjemně přeplněna.