Jdi na obsah Jdi na menu

Ornitologie

Příspěvky

Čilí imigranti v parku Güell

30. 9. 2015

Potkat v Barceloně papoušky několika druhů není problém. Alexandři malí a mníšci šedí v ruchu velkoměsta s viditelným úspěchem konkurují vrabcům, holubům a hrdličkám. Přes jejich hlučnost a velikost nebylo jednoduché je v překvapivě svěží zeleni podzimních městských parků zachytit. Ve větvích téměř neviditelní a na zemi hašteřivě neposední mníšci klidněji zapózovali v parku Güell.

 

Mníšek šedý - Barcelona

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Ornitologie

Hrstka dojmů od Bodamského jezera

12. 7. 2015

Vedlejším produktem cesty po stopách Mistra Jana Husa bylo několik pěkných pozorování v oblasti severozápadního cípu Bodamského jezera, poblíž města Kostnice (Konstanz). Zásadním dojmem každého, kdo se poprvé dostane ke břehu třetího největšího evropského jezera, bude pravděpodobně průzračná, modrozelená voda. A na vodě i kolem ní to žije ...

 

Zrzohlávka rudozobá - Bodamské jezero
 

 
Celý příspěvek

Ťuhýk obecný - společník na zahrádce

10. 6. 2015

Pár ťuhýků jsem letos na naší krkonošské zahradě zaznamenal až o posledním květnovém víkendu. Dlouhá léta dokonce hnízdili ve starém růžovém keři uprostřed loučky jen cca 50 m od pravidelně používané rekreační chatky. Bude tomu tak i v letošním roce?

 

Pár ťuhýků obecných

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Ornitologie

Exkurze na vrcholy Krkonoš

7. 6. 2015

První červnový víkend vedl RNDr. Jiří Flousek, vynikající znalec krkonošské ornitofauny, početnou členskou exkurzi ČSO po zajímavých místech převážně vrcholových partií Krkonoš. Sobotní i nedělní trasa, shodně s délkou cca 14-15 km, nám umožnila jak setkání s několika význačnými ptačími druhy Krkonošského národního parku, tak kontakt s nejhodnotnějšími lokalitami unikátního přírodního fenoménu tzv. arkto-alpínské tundry.

 

birds_krkonose_550.jpg

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Ornitologie

Pták, který nadchl Číňany

14. 4. 2015

Drobná červenka obecná patří k mým oblíbeným druhům už proto, jak dlouho ozvláštňuje naší přírodu. Přilétá časně (v teplejších polohách nezřídka také zimuje) a poslední jedinci mizí i z nepříliš pohostinného okolí Janských Lázní až v listopadu. Na podzim loňského roku zálet jednoho jedince do Pekingu notně pobláznil čínské milovníky ptactva - více v článku na Birding Frontiers.

 

Červenka obecná - Svoboda nad Úpou, 14. 4. 2015

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Ornitologie

Údržba ptačích budek ve Svobodě nad Úpou

12. 4. 2015

V druhém březnovém týdnu jsem s několika svými žáky z prvního ročníku provedl údržbu ptačích budek v zahradě naší školy ve Svobodě nad Úpou. Od kolegů lanovkářů jsme si vypůjčili výsuvný žebřík abychom před hnízdní sezónou vyčistili, eventuálně vyměnili 18 budek. Dnes jsem u jedné z nich zastihl párek uhelníčků ...

 

Sýkora uhelníček

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Ornitologie

Velikonoční ornitonadílka 2015

5. 4. 2015

Letošní velikonoční volno jsem trávil v Chroustkově. Tak jako kdysi v dětství jsem věnoval čas procházkám kolem Chlístovického potoka. Jak to dopadlo ukazuje tato koláž - zvlášť protahující cvrčala velmi potěšila.

 

Ptáci - Chroustkov - duben 2015

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Ornitologie

Nenápadný stráček

5. 4. 2015

Mezi stromy jsem zaregistroval prudce poletující dvojici ptáků a chvíli mi trvalo, než jsem překvapeně zjistil, že jde o strakapoudy malé. V posledních letech jsem na ně neměl štěstí, takže jsem si pozorování drobných, štíhlých šplhavců plně vychutnával. Dovádějící párek se později rozdělil, sameček se dále v okruhu jen desítek metrů ozýval i při hledání potravy. Zaujalo mne, jakou pozornost věnoval plodnicím parazitického březovníku i sběru potravy na koncových větvích olší obdobně, jak to činí třeba čížci. 

 

Strakapoud malý - samec, Chroustkov, 4. 4. 2015
 

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Ornitologie

Holoubek k snídani

25. 3. 2015

Skupinka buků a modřínů ponechaných za naším domem v Janských Lázních po nedávné těžbě už několik dnů zajímá párek hřivnáčů - jen tak posedávají, tokají nebo sbírají na louce loňské bukvice. Snídám, pročítám noviny a sem tam kouknu z okna kuchyně na louku a kraj lesa.  A ejhle jeden krásně osvětlený holub poseděl a počkal, až si dojdu pro foťák ...

 

holub-----kopie.jpg

 

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Ornitologie

Kachnička mandarinská na Úpě

15. 3. 2015

V posledních týdnech byla na Jaroměřsku opakovaně zaznamenána kachnička mandarinská (Aix galericulata). Před několika lety, konkrétně 29. 10. 2006, jsem fotografoval krásně vybarveného samečka také na Úpě ve Svobodě nad Úpou.

 

Kachnička mandarinská - Svoboda nad Úpou - 29. 10. 2006.
 

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Ornitologie