Jdi na obsah Jdi na menu

Velkovýroba ptačích budek v Týništi nad Orlicí

20. 6. 2008

 

Součástí studia na lesnických školách jsou tradičně četné exkurze. Kolega Ing. Zdeněk Balcar zajistil pro třídy 1. C a 2. C studijního oboru Mechanizace a služby na 18. 6. 2008 návštěvu Semenářského závodu v Týništi nad Orlicí, který je organizační jednotkou státního podniku Lesy České republiky.
V Týništi jsem určitě alespoň deset let nebyl, takže mne překvapilo, že se vedle zpracování a skladování semen a plodů lesních dřevin zabývají v rámci doplňkové činnosti výrobou ptačích budek.
 
Jelikož Lesy ČR již delší dobu realizují společný projekt s ČSOP na podporu populací dutinových ptáků a drobného zpěvného ptactva, počty každoročně vyráběných ptačích příbytků jdou do tisíců (údajně až 5000 budek ročně). LČR, s. p. dodávají ptačí budky ve třech základních typech (pro sýkory, rehky a šoupálky) a celý program financují, členové ČSOP pak ve spolupráci s lesními správci zajišťují umístění a údržbu těchto budek v lesích s právem hospodaření LČR, s. p.
Výrobce vychází vstříc potřebě mnoha různých variant a velikostí ptačích budek, konkrétně v ceníku jich najdeme 18 typů (mimo to i krmítka ve třech provedeních).  Jak jsem se na místě přesvědčil, budky jsou vyráběny z kvalitních „coulových“ smrkových a borových prken.
 
Ke zpracování řeziva slouží mimo jiné jednovřetenová spodní frézka STF 6 výrobek společnosti Ligmet SD. Životnost budek je prodlužována aplikací vnějšího nátěru tenkovrstvou lazurou na dřevo. Budky jsou samozřejmě konstruovány jako otevíratelné.
 

Ve výrobě tisíců ptačích budek v Týništi nad Orlicí se organicky spojuje snaha o řešení dvou zdánlivě nesourodých problémů – ochrany jedné ze složek přírody a zajištění výrobního programu pro podnik, jehož vytížení má výrazně sezónní charakter (semena a plody zrají převážně na podzim a zpracovávají se v zimě). 

 

I při výuce žáků v učebním oboru Mechanizátor lesní výroby na pracovišti České lesnické akademie ve Svobodě nad Úpou se dlouhodobě věnujeme péči o hnízdní příležitosti ptáků (fota našich žáků při konkrétních činnostech).

 

 

 

Obrazek

truhlarsky stroj

polotovary

polotovary budek

Obrazek

budky pred expedici_vedle zarizeni na termoterapii zaludu

sortiment