Jdi na obsah Jdi na menu

Dvě setkání s lesní vážkou

28. 7. 2020

Dostatek vody, slunce a víceméně otevřená krajina, to jsou obecné charakteristiky biotopu většiny našich vážek. Fascinující, pravidlo potvrzující výjimkou je páskovec dvojzubý, vážka podle dostupných údajů do roku 2004 zaznamenaná v Krkonoších pouze v jediném exempláři v Obřím dole. V červenci a srpnu letošního roku jsem měl možnost pozorovat v okolí Svobody nad Úpou obě pohlaví tohoto našeho jediného krenofilního druhu a jednoho ze tří taxonů rodu páskovec (Cordulegaster), kam patří i největší evropská vážka Cordulegaster heros, nalezená v roce 2009 i u nás, v oblasti Chřibů, kde se jí zdá se daří. 

 

Jak se páskovci dvojzubému daří v Krkonoších je podle dostupných informací těžko soudit. Pokud jde o podmínky pro její vývoj, ty bychom zde určitě našli a tím se také dostáváme k osvětlení pojmu krenofilní, tedy chcete-li pramenomilný, tedy prameny vyhledávající. Tato černožlutá krasavice nejen, že poletuje uvnitř lesních porostů, ale pokud jde o vodu, spokojí se opravdu s málem. Samice kladou vajíčka do substrátu v těch nejmenších stružkách lesních pramenišť, kde se polozahrabané larvy vyvíjí po dobu až pěti let. Postačí jim vodní sloupec od několika milimetrů po jednotky centimetrů a fatální pro ně není ani úplné vyschnutí a několik měsíců hladovění. 

 

Nejprve jsem poblíž na cestě poblíž lesního prameniště našel koncem července po prudkém odpoledním dešti havarovanou, umírající samičku a o necelý měsíc později pak stejně náhodně, vzdušnou čarou o 1600 m dále,  v trvalkovém záhonu opět poblíž lesa odpočívajícího samce s částečně deformovaným křídlem. I v této lokalitě jsou lesní prameniště vzdálena jen pár stovek metrů.

 

 

Nejen o této krásné a pro mne poněkud tajemně žijící vážce se mnohem více dočtete např. v těchto publikacích:

WALDHAUSER, Martin a Martin ČERNÝ. Vážky České republiky: příručka pro určování našich druhů a jejich larev. Vlašim: Český svaz ochránců přírody Vlašim, c2014. ISBN 978-80-87964-00-2.

 

DOLNÝ, Aleš a Dan BÁRTA. Vážky České republiky: ekologie, ochrana a rozšíření = Dragonflies of the Czech Republic : ecology, conservation and distribution. Vlašim: Český svaz ochránců přírody, 2007. ISBN 978-80-86327-66-2.