Jdi na obsah Jdi na menu

Rozpočet kraje na spadnutí - snad ne pod stůl

3. 12. 2013

Finanční výbor Zastupitelstva Královéhradeckého kraje oslabený o kolegy Bělobrádka a Birkeho (nedávno zvolené poslance PČR, kteří na své členství rezignovali) na dnešním zasedání projednal a doporučil Zastupitelstvu Královéhradeckého kraje finální podobu krajského rozpočtu na rok 2014. Střízlivě sestavený návrh vychází významně vstříc i opozičním požadavkům, proto lze snad očekávat přijetí širší než jen těsnou koaliční většinou.

I v příštím roce zůstane neuralgickým bodem krajských financí kapitola zdravotnictví. Debata o stavu jeho financování byla poměrně depresivní záležitostí.

V oblasti krajského školství není (ostatně jako málokde v návrhu rozpočtu) nad čím jásat. Příspěvky na provoz se krátí o 3 % (reálný dopad bude naštěstí zpravidla nižší). Prostředky z odpisů, které školy do nedávna dostávali ve výši 40 % a využívali je k běžným opravám a údržbě svěřeného majetku, se školám opět ponechávají pouze ve výši 10 %  celkové tvorby odpisů. V oblasti hygienických požadavků na učební prostory a DM se i ani v příštím roce nedá počítat se zlepšením. Představa tříd vybavených nastavitelným nábytkem, odpovídajícím osvětlením či domovů mládeže s novým inventářem zůstane snem. Pozitivní je finanční pokrytí lékařských prohlídek pro žáků oborů s praxí a odborným výcvikem, které od dubna 2013 vyžaduje nová zákonná úprava.

Naopak velmi optimistickým příslibem nadcházejícího roku je předpokládaný příliv 700 milionů – 1 mld. Kč z evropských fondů do oprav silnic II. – III. třídy.

-----------------------------------------------

Podrobné informace k návrhu rozpočtu - schvalování je na programu 9. 12. 2013

------------------------------------------------

P. S. opozice nakonec nepodpořila rozpočet ani jediným hlasem