Jdi na obsah Jdi na menu

Vánoční dárek pro české lázeňství

22. 12. 2014

Jako pěkný vánoční dárek lze vnímat dnešní podpis prezidenta republiky pod novelou zákona č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění jehož součástí je i upravený indikační seznam pro lázeňskou péči. Pacienty i zaměstnance lázní potěší prodloužení pobytu u vybraných diagnóz zpět na 28 dnů. 

V České republice nyní funguje celkem 30 léčebných lázeňských zařízení. Pokud jde o Královéhradecký kraj, jsou to Janské Lázně a Bělohrad a na zmrtvýchvstání (snad březen 2015) čekají ve Velichovkách.

Snad i pro tuto oblast nastává období určité stability. Před rokem a půl vypadalo vše úplně jinak, dobře si vzpomínám ...

 

V sobotu 1. 6. 2013 proběhla protestní akce na podporu existence dětské léčebny Vesna v Janských Lázních a proti současné podobě indikačního seznamu pro lázeňskou péči (z dílny Kalousek&Heger) - ohlas akce v médiích je zmapován zde.

Půldruhé hodiny na dešti za zachování péče nejslabším v naší společnosti, kterou asi stále považujeme za vyspělou. Otázka nestojí jestli peníze jsou nebo je jich nedostatek, jak se nás snaží indoktrinovat vládní strany, ale jestli pomoc postiženým (dál si doplňte školství, kultura nebo cokoliv dalšího) bude v ČR prioritou, či útlumovanou oblastí z níž odčerpáme prostředky jinam mimo veřejné finance.

Žádné nadosobní principy a neviditelné tržní síly, ale jen a pouze konkrétní, dohledatelná rozhodnutí politiků.
 

Výstižně to ilustruje příspěvek "Škrty zabíjejí" uveřejněný v č. 21 Literárních novin z 23. 5. 2013
Text upozorňuje na knihu The Body Economic: Why Austerity Kills (Ekonomie těla: Proč škrty zabíjejí), kterou vydali politický ekonom z Oxfordské univerzity David Stuckler a profesor medicíny ze Stanfordovy univerzity Sanjay Basu, kteří mimo jiné uvádějí:

"Evropští lídři stále popírají lidské náklady, které vznikají v důsledku politiky škrtů" (autoři odhadují, že v Evropě v souvislosti s krizí spáchalo cca 10 000 lidí sebevraždu, nemluvě o obrovských počtech nových depresivních jedinců).
 

Dále uvádějí tento inspirativní příklad: "Zadlužení Islandu v roce 2008 prekročilo 800 % HDP, ale tamní lidé se vyslovili proti škrtům a místo nich si prosadili podporu zdravotního systému. Nikdo o zdravotní péči nepřišel.I proto se Islanďané v roce 2011 umístili na čele žebříčku nejspokojenějších na světě."

Na závěr shromáždění jsem byl svědkem toho, jak se při tónech naší hymny jeden z účastníků ztěžka zvedal ze svého invalidního vozíku, aby s vypětím zračícím se mu ve tváři vzdal poctu symbolu naší země. Opět jsem si uvědomil jak napínána je trpělivost lidí kroky současné vlády ODS, TOP 09, VV (LIDEM) ...

 

Post scriptum 23. 12. 2014

 

Pěkný dárek i pro Janské Lázně.

Postoj ANO je třeba si zapamatovat!

... a tento komentář je také pozoruhodný - doc. Bohuslav Svoboda z ODS:  „Lázeňská péče není to, co by mělo všeobecné pojištění hradit. Je to péče, jejíž léčebné výsledky jsou velmi diskutovatelné. Říkám to opakovaně. Není to péče rehabilitační, je to péče lázeňská, to znamená je to zajištění příjemného pobytu.“

 

 

Náhledy fotografií ze složky Velichovky - lázně po krachu 2014 06