Jdi na obsah Jdi na menu

Cena rozvoje – z diskuze o Územním plánu Janských Lázní

5. 1. 2008

 

Cena rozvoje příspěvek do diskuze o Územním plánu JL - uveřejněno v janskolázeňském měsíčníku Fontána 05/2007.

 

V listopadu 2004, několik měsíců po vstupu ČR do EU, zveřejnila organizaceBirdLife International[1] souhrnnou studii Birds in Europe 2 (Ptáci v Evropě 2). Tato téměř čtyřsetstránková publikace vydaná u příležitosti 25. výročí přijetí Směrnice EU o ptácích[2] hodnotí populace 526 divoce žijících druhů ptáků a jejich vývojové trendy na ploše od Grónska po Gruzii a od Kanárských ostrovů po Rusko, čili v oblasti, kde se nachází 52 států a teritorií. Souhrn uvádí, že 226 druhů ptáků (43 % všech druhů) čelí nejisté budoucnosti. Jejich populace ubývají a začínají se vyskytovat pouze na omezeném území původního areálu. O perspektivách mnoha dříve běžných druhů zde až příliš výmluvně vypovídají grafy znázorněné klesajícími křivkami početnosti.

 

Navzdory mnoha podobně pesimistickým údajům se právě v katastru města Janské Lázně či jeho nejbližším okolí dosud můžeme setkávat s řadou význačných ptačích druhů, jejichž stavy, ač nevelké, jsou prozatím stabilní. Za všechny uvedu trojici z kategorie kriticky ohrožených: lejsek malý (Ficedula parva), kavka obecná (Corvus monedula), holub doupňák (Columba oenas)-druhy vázané na staré listnaté či smíšené porosty s dostatečnou nabídkou dutin. Trpělivý pozorovatel je zatím může zaslechnout a spatřit v malém lesním komplexu v okolí bývalého lomu mezi Lesním domem a lokalitou Dunkán. Cenné území (mimochodem botanická lokalita KRNAPu) je bohužel potenciálně ohroženo v souvislosti s přípravou návrhu nového územního plánu-ze severu zamýšlenou výstavbou domů a od západu záměrem budovat novou silniční propojku za chátrajícím objektem Rudé hvězdy.

 

Jsem přesvědčen, že rozvoj nelze zastavit, ale náš lidský šovinismus vůči mimolidským bližním, rostlinám i živočichům, se v mých očích v těchto případech staví po bok víry v rasovou nadřazenost či nadřazenost mužů nad ženami, tedy mezi dávno překonané mýty, které byly ve své době hlásanými pravdami a uznávanými společenskými dogmaty.

 

 

V rámci svého působení v zastupitelstvu města a komisi rozvoje se účastním projednávání návrhu nového územního plánu. V protikladu k dosavadnímu průběhu projednávání ÚP pevně věřím, že budoucí úspěšný rozvoj Janských Lázní lze mimo jiné bez problémů skloubit s trvalou existencí tohoto mimořádně zachovalého kousku přírody-na rozdíl od kýžených civilizačních výtvorů je totiž definitivně neopakovatelný.

 

                                                           


[1] BirdLife International, založen roku 1922 pod názvem Mezinárodní rada pro ochranu ptáků, je celosvětové sdružení 70 partnerských národních organizací na ochranu ptáků a přírody 

 

[2] Rada Evropy přijala 2. dubna 1979 na svém zasedání v Lucemburku Směrnici č. 79/409/EHS o ochraně volně žijících ptáků („směrnice o ptácích“)

 

 

    

 

 

 

Náhledy fotografií ze složky Janské Lázně (Johannisbad)