Jdi na obsah Jdi na menu

Biologická olympiáda 2010 školní, okresní a krajské kolo s tématem ornitologie

9. 3. 2010

Obrazek------------------------------------------------------------------------------------------------------

Okresní kolo kategorie C se konalo 13. 4. 2010 na půdě Gymnázia Trutnov za silné konkurence. Úspěšnými řešiteli se stali všichni ti, kteří překročili úspěšnost 60 % - těch bylo v loňském ročníku 33%, letos však téměř 55% ze všech zúčastněných.

Významným specifikem, které nesporně promluvilo do těchto i budoucích krajských výsledků je nahrazení přípravného textu pro testovou část seznamem doporučené literatury. Tento krok (pokud bude zachován i v budoucnu) posunuje biologickou olympiádu ještě více vpřed v pomyslném žebříčku obtížnosti předmětových soutěží.

Význam testu v tomto kole ilustruje skutečnost, že např. rozdíl výsledků prvních pěti v pořadí mimo teoretickou část činí 1,45 %, v případě prvních deseti pak 6,68 %!

Zde je vypracovaný vstupní úkol č. 6

Obrazek

Krajské kolo kategorie C konané 13. 5. 2010 přineslo další zajímavou novinku - nominaci účastníků krajského kola podle výsledků ve srovnatelných okresních kolech. Tento klíč přiřkl nejvíce účastníků, přes 40 % okresu Trutnov, naopak nejméně a to 8,1 % soutěžících zastupovalo okres Jičín. Toto řešení posunuje kvalitu soutěže rovněž vpřed.

Váha testu opět na příkladu čísel: např. rozdíl výsledků prvních pěti v pořadí mimo teoretickou část činí 3,44 % (v roce 2009 8,22%), v případě prvních deseti pak 4,06 % (v roce 2009 11,8 %)!!! Pokud bychom seřadily výsledky první desítky s vynecháním testu, obstál by z první pětice co do výkonu pouze celkový vítěz, přičemž druhá a třetí soutěžící v celkovém pořadí by obsadily 7. resp. 8.-9. místo.

V loškém roce se úspěšnými řešiteli krajského kola stalo 60, 5 % soutěžících, letos 86, 5 %!

Magdě vzhledem k pouze průměrnému výsledku testu nepomohl ani třetí nejlepší výsledek v součtu zbývajících třech částí k lepšímu než 8.- 9. místu.

 

Obrazek

Krajské kolo v pojetí roku 2010 bylo tedy v zájmu zvyšování kvalitativní úrovně zjednodušeně řečeno "jinou" soutěží než loňský ročník.