Jdi na obsah Jdi na menu

Noc netopýrů 2023 v Jaroměři

1. 9. 2023

Netopýří noci se konávají každoročně od roku 1997 o posledním srpnovém víkendu či velmi blízko tomuto termínu. Státní orgány ochrany přírody a nevládní organizace z celé Evropy během nich předávají veřejnosti informace o způsobu života netopýrů a jejich potřebách.

I několika zde publikovanými fotografiemi zachycená akce v josefovském pevnostním podzemí a na okraji ptačího parku byla součástí snah o monitoring, podporu a popularizaci života 55 druhů létajících savců (v ČR doloženo 27 druhů), mnohdy dálkových migrantů, chráněných Úmluvou o ochraně stěhovavých druhů volně žijících živočichů.

Několik desítek návštěvníků, včetně mnoha dětí mohlo být nadmíru spokojeno. Počasí deštěm naštěstí jen zahrozilo a teoretických poznatků od erudovaných průvodců i praktických ukázek odchycených letounů bylo vrchovatě.

Ještě navíc jsem si poprvé a hned v opravdu hraničních podmínkách zafotil se Sony A7s II s objektivem Sony/Zeiss Sonnar FE 1,8/55 a ověřl si, že u tohoto zajímavého i když staršího přístroje je s takovým sklem ISO 51 200 pro řekněme reportážní práci použitelná hodnota.

 

Náhledy fotografií ze složky Noc netopýrů Jaroměř 2023 09